Prima Pagina iOS 10 5 functii noi care imi plac la iOS 10

5 functii noi care imi plac la iOS 10

5 functii pentru iOS 10 care imi plac si pe care le consider utile, ele usurand utilizarea iPhone, iPad si iPod Touch.

Printre multitudinea de noutati iOS 10 de care se poate bucura orice persoana care a instalat noua versiune a sistemului de operare in propriul iPhone, iPad sau iPod Touch, exista si cateva functii care sunt bune, sau altele care sunt rele, iar totul depinde de modul in care priveste fiecare lucrurile.

Pot sa spun ca exista multe lucruri bune in iOS 10 de care ma bucur, dar si ca exista unele schimbar care nu sunt chiar atat de grozave, dar astazi va voi vorbi despre 5 functii care imi plac si pentru a caror implementare ma bucur, chiar daca ea vine mult mai tarziu decat am cerut-o.

Widgets in LockScreen

iOS 10 widgets
widget in LockScreen

Slide to unlock a devenit istorie in iOS 10, insa in locul sau vine o schimbare foarte buna pe care compania Apple trebuia sa o implementeze de foarte mult timp, insa chiar daca ea vine tarziu, trebuie sa ne bucuram ca avem totusi parte de asa ceva in iOS.

Vorbesc desigur despre noile widget-uri pe care le avem disponibile in ecranul de blocare, acestea afisand informatii din aplicatii pentru a afla mai usor care este starea vremii, ce intrari avem in calendar in urmatoarea zi, ce rute avem de urmat prin aplicatia Apple Maps, ce obiective de fitness avem si multe, multe altele.

Pana in iOS 10 acest meniu nu exista, insa implementarea sa este extrem de buna deoarece acum vom fi scutiti de accesarea multor aplicatii pentru a afla informatii pe care le putem vedea extrem de rapid intr-un widget, deblocarea ecranului nemaifiind necesara pentru a avea acces la date.

Raise to wake

raise to wake aprindere

Raise to wake este o functie care a fost gandita pentru a usura accesarea informatiilor din LockScreen, dar si pentru a reduce consumul de energie a bateriei iDevice-urilor noastre, ea deschizand ecranul terminalelor in momentul in care dispozitivul este ridicat de pe masa.

Functia Raise to wake este implementata nativ in iOS 10 si nu poate fi dezactivata la cerere, ea eliminand necesitatea de a mai folosi butonul Lock pentru a ilumina ecranul si a vedea ce notificari avem primite, ajutandu-ne in acelasi timp sa evitam apasarea butonului Home, deblocarea si pierderea notificarilor necitite.

Apple nu a pierdut prea mult timp cu aceasta functie pe scena, insa ea este mai importanta decat artificiile afisate in aplicatia Messages sau textele care cutremura ecranul deoarece ea va fi una dintre cele mai des intalnite functii ale iDevice-urilor care au iOS 10 instalat.

WIdget pentru aplicatii in ecranul principal

widget aplicatii iOS 10
widget aplicatii iOS 10

Avem widgets in LockScreen, insa avem si in ecranul principal de aplicatii, widget-uri care prin sistemul 3D Touch ne ofera posibilitatea de a vedea informatii din aplicatii, sau de a accesa mult mai rapid diverse functii pe care le-am gasi in mod normal doar navigand printre ele.

Mai sus puteti vedea ca aplicatia Phone, Telefon, ne permite sa afisam lista de contacte favorite intr-un widget accesibil prin 3D Touch, iar acesta nu este disponibil si in LockScreen, alte widget-uri pentru aplicatii fiind deasemenea disponibile numai in ecranul principal de aplicatii.

Acest sistem va usura cu siguranta munca multora de a folosi aplicatiile si va face sistemul 3D Touch mult mai popular deoarece Apple l-a facut in sfarsit si mult mai util, lucru pe care a trebuit sa il asteptam timp de 1 an de zile dupa ce tehnologia a fost implementata oficial.

Identificarea pozelor

identificare poze iOS 10

In iOS 10 avem parte de putina inteligenta artificiala din partea Apple, cei din Cupertino implementand in aplicatia Poze un sistem capabil sa scaneze automat pozele noastre si sa identifice obiecte sau persoane, pe care mai apoi sa le combine in albume, sau sa le afiseze in cautari facute de catre noi.

Sistemul nu este perfect, nu functioneaza 100% bine, insa in peste jumatate din cazuri isi face treaba asa cum trebuie, iar cautarile pentru lucruri obisnuite vor afisa exact acele poze pe care doreati sa le vedeti, totul instant si fara necesitatea de a avea o conexiune de internet activa.

Apple spune ca noua functie este disponibila direct in terminale si nu trimite date in serverele sale privind analizele facute, dar oare cum va fi sistemul imbunatatit daca ele nu trimite date intr-un hub central pentru a fi analizate si rezolvare eventualele greseli de identificare ?

Accesarea rapida a meniului conexiunii celulare

3D Touch date celulare iOS 10

Nu avem inca un toggle in Control Center pentru a activa sau dezactiva rapid conexiunea celulara de date a iPhone sau iPad, insa in iOS 10 avem o scurtatura 3D Touch pentru meniul de date celulare, ea fiind prezenta pentru aplicatia Configurari, Settings, dupa cum puteti vedea in imaginea de mai sus.

Apple a inteles in sfarsit ca nu trebuie sa mai ascunda optiunile de activare sau dezactivare a internetului celular pentru ca lumea va face exact asa cum doreste, iar a nu oferi acces rapid la aceste functii nu este o idee buna, deci un toggle va ajunge la un moment dat si in Control Center.

Nu sunt chiar atat de entuziasmat de functiile pentru Messages, nu-mi place noul Control Center si cred ca noul mod de a accesa Camera in iOS 10 este o schimbare buna.

Voi ce functii favorite aveti ?

 • Hector

  Raise to wake functioneaza si pe iPhone 6? Mie unul nu imi merge

 • dasot

  Foarte bune in special datele celulare!

 • cosmin

  @Hector,doar 6s.

 • sultanu’ dragostei

  degeaba are scurtatura daca nu mai poti schimba dupa 2,3,4 G

 • sawrl

  raise to wake are optiune de on / off in display and brightness !!!

 • unixes

  De ce as vrea sa trec la 2G sau 3G ?

 • alexu112

  Poti. Depinde doar de carrier. Eu am telekom si se poate schimba s-in ios 10; s-a putut schimba tot timpul.

 • alexu112

  4g/3g>2g=mai putini miliamperi consumati si ramai si cu internet. Cam asta-i rationamentul.

 • Cas

  nu pot apela favoritele de la widgeturile din stânga ecranului când acesta e blocat, la voi merge? Zaone?

 • alex florea

  Zaone, Widget-ul pentru contactele favorite este afișat si in lockecreen si se pot si apela contactele.

 • bobsica

  Functia “RAISE TO WAKE” mi se pare inutila in monentul de fata in conditiile in care functioneaza doar pe 6s/6s plus.Dar pana la urma au dreptate cei din Copertino ca i6 si 6plus sunt telefoane foarte vechi si nu au de ce sa implementeze aceasta functie in ele!Parerea mea este ca aceasta functie trebuia implementata in toate seriile de iphone care sunt compatibile cu IOS 10

 • Ti se pare inutila pentru ca nu o ai, sau pentru ca e ea inutila ?

 • Edi Filip

  Doar pe 6S/6S Plus/SE

 • Edi Filip

  Chiar nu o văzusem, ai sesizat bine.

 • Srb Srb

  inloc de slide to unlock este slide to Widgets, mare branza

 • Srb Srb

  iulia e prietena ta cu altul in poza?

 • bobsica

  Zaone,ea este buna ca functie,numai ca dezamagirea vine atunci cand nu o poti folosi pe un telefon bun,in cazul meu iphone 6 plus iar aceasta manipulare ca ia functioneaza decat pe anumite modele,procesoare,etc.este o mare prostie.Intelegeam daca era dependenta de 3D touch atunci no comment dar este o functie simpla care trebuia implementata in toate device-urile compatibile cu IOS 10,daca cei din Copertino cred ca cu asemenea functie vom face upgrade la un model mai nou se insala cu siguranta in rest sa auzim numai de bine!

 • Andrei

  Poti sa faci un post cu tweak-uri pe ios9 care fac acelasi lucru ca si ios10?

 • Viorel Predatorul

  De acord, funcția asta nu depinde de hardware, iar neimplementarea ei în modelele mai vechi este făcută intenționat de către Apple, ca să le uzeze moral mai rapid. Planned obsolescence!

 • Viorel Predatorul

  Felicitări Apple! În sfârșit te apropii mai mult de Android! Toate cele cinci funcții prezentate există de ani buni în Android.
  E bine că și iOS are acum widget-uri. Sper că de acum înainte, oamenii nu vor mai spune că sunt inutile, că papă baterie inutil, etc.
  Felicitări!

 • cas

  Poti să-mi răspunzi si mie zaone?nu pot apela favoritele de la widgeturile din stânga ecranului când acesta e blocat, doar când e deblocat merge, la tine merge ? Mulțumesc

 • sawrl

  eu cred ca depinde de hardware. coprocesorul intra in discutie aici. este ceva asemanator cu hey siri fara apelarea de la butonul home ci doar vocal oricand. este un coprocesor M care este activ mereu. cam asa cred ca functioneaza si acest raise to wake. de obicei apple face unele lucruri sau amjoritatea in felul lor (gen scarpinat la urechea stanga cu mana dreapta). astfel folosind corpocesorul si capabilitatea lui nu se mai consuma baterie asa multa ca in cazul tel cu android cu aceasta functie. e doar o presupunere. avand in vedere componentele hardware din iphone si mai mult de atat si ce ne “vinde” apple