Apple 5K Display cu placa video integrata este in dezvoltare

Dimineata v-am spus ca Apple a scos din vanzare Thunderbolt Display, singurul monitor pe care compania americana il vindea special pentru Mac-urile care fie nu sunt vandute cu un monitor, fie au unul mic, iar utilizatorii lor doresc altul mai mare pe care sa-l poata folosi cand sunt la birou, acasa, ori la serviciu.

Scoaterea din vanzare a acestui produs nu este surprinzatoare, mai ales ca el a fost lansat acum 5 ani, deci nu a beneficiat de vreo actualizare, rezolutia sa fiind mult mai mica decat cea a iMac 5K, pretul sau de vanzare fiind cu 800 de dolari mai mic, dar asta in conditiile in care nu are si un calculator integrat.

Desi Apple nu va mai vinde Thunderbolt Display, compania americana lucreaza totusi la un alt monitor, denumit probabil Apple 5K Display, acesta urmand a avea o placa video integrata, asa cum ni s-a spus deja inca de acum cateva saptamani, cu doar cateva zile inaintea WWDc 2016.

Marele avantaj al unui asemenea ecrans ta in faptul ca el ar putea fi utilizat cu orice fel de Mac, vechi sau nou, placa sa vinde integrata putand sustine singura rezolutia 5K, de 5120 x 2880 pixeli, pe care Apple ar urma sa o ofere, un Mac Mini, sau un MacBook Air avand probleme foarte mari in a face fata singure unei asemenea rezolutii.

S-a speculat ca Apple nu a lansat inca un Apple 5K Display pana acum deoarece niciun calculator nu ar putea sa il sustina printr-un singur cablu de stream, insa cu o placa video integrata, dar si suficient de puternica, el ar putea fi autonom pentru a functiona chiar si cu calculatoare care au placi grafice integrate.

Viitorul Apple 5K Display ar urma sa aiba integrat un port USB-C care ar oferi suport inclusiv pentru Thunderbolt 3, deci utilizatorii si-ar putea conecta calculatoarele la monitor chiar si prin acest standard, el facilitand transferul de date la viteze foarte mari, un lucru esential pentru o rezolutie atat de mare.

Daca Apple va lansa intr-adevar un monitor cu rezolutie 5K, atunci ne putem astepta ca pretul sau de vanzare sa fie cu mult peste valoarea de 1000 de dolari, cei din Cupertino putandu-si argumenta decizia in baza tehnologiilor folosite pentru el, sau a componentelor foarte scumpe, iar utilizatorii il vor cumpara oricum.

Avand in vedere ca acest presupus Apple 5K Display nu a fost lansat la WWDC 2016, exista motive suficient de credibile sa credem ca el va fi prezentat de catre Apple abia in toamna, probabil cu noi modele de Mac-uri, lansarea putand avea loc in cel de-al patrulea trimestru fiscal al anului 2016.

Voi ce parere aveti despre posibila lansare a unui asemenea monitor ?