Iran vrea sa confiste si sa interzica vanzarea iPhone

Iranul este foarte suparat din cauza faptului ca Apple nu are un reprezentant oficial in tara pentru a raspunde in fata eventualelor probleme pe care produsele companiei le au, iar supararea aceasta ar putea duce la interzicerea vanzarii terminalelor iPhone in tara si confiscarea celor existente in magazine.

Miscarea are rolul de a combate traficul de smartphone-uri in tara, guvernul dorind ca toate telefoanele inteligente sa fie inregistrate intr0o baza de date speciala, terminalele care nu sunt prezente in ea urmand a fi blocate din a accesa retelele de telefonie mobila locale, confiscarea celor nevandute fiind totusi o masura ciudata.

Problema pe care toata lumea o vede cu acest sistem are legatura cu faptul ca Iranul s-ar putea folosi de acea baza de date pentru a supraveghea utilizatorii, sau conversatiile lor, ori pentru a interzice accesul anumitor terminale mobile la retelele de telefonie mobila, lucru vazut destul de des in tara.

Practic, Iran vrea mai mult control asupra cetatenilor care folosesc smartphone-uri si vrea sa stie cati si cate terminale mobile au, iar cei de la Apple nu sunt prea interesati sa fie subjugati in acest mod, asa ca exista sansa ca in Cupertino sa se ia decizia de a ignora cererea guvernului si a nu numi un reprezentant oficial in tara.

If Apple will not register an official representative in Iran within the next few days, all iPhones will be collected from the market. For anti-smuggling purposes Iran has started a project, running under the president’s office, to ban smuggled mobile phones. The scheme, which will start later this week, will require all mobile phones to be registered with Iran’s telecommunications user database.

Iran este doar una dintre tarile din Orientul Mijlociu care incearca sa isi controleze in totalitate cetatenii pentru a impiedica aparitia de revolte menite sa inlature regimurile asupritoare, iar Apple are o decizie extrem de grea in fata, milioane de iraniei folosind in momentul de fata terminale iPhone.