WhatsApp a fost deblocat in Brazilia

Ieri v-am spus ca un judecator din Brazilia a luat decizia de a bloca WhatsApp Messenger dupa ce compania Facebook a refuzat sa ajute autoritatile locale in diverse cercetari penale, motivul avand la baza faptul ca toate mesajele trimise prin retea sunt criptate si nu pot fi accesate de catre reprezentantii companiei.

Judecatorului brazilian i-a pasat prea putin de aceasta explicatie si a decis ca WhatsApp Messenger trebuie interzis pentru o perioada nelimitata de timp in tara, operatorii de telefonie mobila punand ieri in aplicare decizia, asta desigur hotararea nu era una definitiva si a fost atacata cu succes de catre reprezentantii Facebook.

Astazi Curtea Suprema de Justitie din Brazilia a decis sa deblocheze WhatsApp Messenger in tara, astfel ca toti cei peste 100 de milioane de cetateni pot folosi din nou reteaua de mesagerie text, insa probabil doar pana cand un nou judecator va decide sa interpreteze gresit legea si sa impuna blocarea accesului la aplicatie.

Relatia tensionata cu Brazilia

Facebook are probleme foarte mari in Brazilia cu WhatsApp Messenger, judecatorii locali fiind decisi sa interzica accesul la aplicatie ori de cate ori au ocazia, iar asta in baza unei legi din 2014 care este interpretata, aparent, gresit de catre ei, sau cel putin asta sustine Procurorul General al tarii.

Brazilia este pana in prezent singura tara in care WhatsApp Messenger a avut parte de o interdictie permanenta din partea unui judecator, chiar daca hotararea a fost anulata prin apel, insa nicio alta tara nu a impus o sanctiune mai grava decat o blocare temporara a serviciului, cel putin nu pana in prezent.

WhatsApp Messenger are peste 1 miliard de utilizatori in lumea intreaga, iar in Brazilia sunt activi 10% dintre ei, deci vorbim despre o parte foarte importanta a retelei de mesagerie care este afectata de catre aceste decizii luate de justitie, sistemul de criptare a conversatiilor urmand a crea probleme mai mari in viitor.