Retelele 5G de 5 Gbps sunt deja in teste

Desi in Romania au inceput testele pentru implementarea de retele 4.5G cu viteze de pana la 1 Gbps, iata ca in SUA se fac teste pentru retele 5G de 5 Gbps, cei de la AT&T incepand un asemenea test intr-o regiune din tara, ei promitand sa ofere viteze de navigare pe internet care nu sunt disponibile nici pentru liniile fixe.

Cei de la Verizon au demonstrat deja viteze de 1.8 Gbps prin retele de telefonie mobila, iar acum cei de la AT&T contraataca printr-un proiect propriu menit sa le ofere clientilor viteze de navigare pe internet ce sunt de peste 2 ori mai mari, sau cel putin aceasta este misiunea operatorului de telefonie mobila din SUA.

Cei de la AT&T au finalizat cu succes testele de laborator pentru reteaua 5G si in curand vor incepe in Austin, Texas, primele teste in lumea reala pentru a demonstra ca au tehnologie suficient de capabila sa le ofere clientilor posibilitatea de a naviga pe internet la viteze de pana in 5Gbps, in cativa ani.

Prima retea 5G ar putea fi lansata in 2017

Intre AT&T si Verizon exista concurenta foarte mare pe multe planuri, iar asta motiveaza companiile sa investeasca foarte multi bani in dezvoltarea infrastructurii telecom din SUA, utilizatorii finali avand multe de castigat, mai ales daca retelele 5G vor ajunge mai rapid acolo decat in alte zone de pe planeta.

In ciuda faptului ca testele abia incep sa fie facute in lumea reala in SUA, se estimeaza ca un operator de telefonie mobila va lansa prima retea 5G pe plan local pana la finalul anului 2019, altele urmand a fi lansate in 2019, iar probabil vorbim despre disponibilitate extrem de limitata in prima faza.

Marea problema a acestor retele sta in faptul ca ele vor fi extrem de scumpe la inceput, adica folosirea lor va costa mult mai mult decat in mod normal, iar traficul de date necesar pentru a le utilizat va fi mult mai mare, asa ca in final utilizatorii ar putea fi nevoiti sa plateasca mai mult pentru a le folosi.

8 COMENTARII

  1. @mywrc Dar ce are,sughita iphone-ul din cauza Rds-ului? Sau ii trebuie cel putin ab la retea prin satelit sa incarce niste amarate de pagini pe net ca doar nu tragi torente pe iphone.

  2. LRM are perfecta dreptate. Digi nu are semnal bun in interiorul cladirilor si asta spune multe. Am apartament la parter si trebuie sa merg la geam sau in balcon pt 3 liniute la semnal cat despre 4G-ul lor …:/

  3. Mereu aceeasi tema: vreau dar nu pot. Vreau ultimul model de iPhone dar nu am bani sa mi-l cumpar asa ca il combin pe bunicul sa isi faca abonament si sa ii dea iPhone-ul ieftin. Evident, imi ofera cel de 16GB la acel abonament asa ca fac cu ou si cu otet Apple pentru faptul ca imi da un telefon cu 4K a carei filmare video ocupa mai mult decat cei 16GB din iPhone-ul obtinut cu greu. Apoi nu am bani de un abonament Telekom, Vodafone sau Orange asa ca ma bag la cartela Digi de 2€ si fac scandal ca nu am semnal decat in centrul orasului.
    Vrei calitate-plateste. Nu ai bani, nu-i nimic, nu e un defect, nu esti singurul, invata sa te multumesti cu ceea ce poti.

  4. Am avut i6+,sunt pe Digi, am trecut instant la SE cand a aparut,am ramas la Digi.
    Imi permit sa nu mi bat joc de banii mei si sa platesc la OTV abonamente nesimtite si sa folosesc resurse cat imi ofera Digi la 2.99€.QED