Primul iPhone cu procesor Intel ar putea fi lansat in urmatorii ani

Zilele trecute v-am spus ca Intel a licentiat tehnologiile ARM, iar in baza lor va avea capacitatea de a fabrica procesoare pentru terminale mobile pentru o varietate de clienti, vasta majoritate a smartphone/smartwatch-urilor, sau a tabletelor, functionand in baza unor procesoare produse pe tehnologie ARM.

Decizia celor de la Intel de a licentia tehnologiile ARM ii pune intr-o pozitie extrem de buna pentru a discuta cu Apple un posibil parteneriat in vederea fabricarii viitoarelor chip-uri din seria Axx, Intel fiind cel mia mare producator de procesoare pentru calculatoare sau laptop-uri, deci are o vasta experienta in acest domeniu.

Apple le-a acordat celor de la TSMC exclusivitate in fabricarea chip-ului A10 pentru iPhone 7, iar acelasi lucru s-ar putea si pentru iPhone 8, insa companiei americane nu-i place sa fie dependenta de un singur furnizor de servicii, problemele avute cu Samsung de-a lungul anilor demonstrand faptul ca diversitatea este buna.

In aceasta idee, Apple ar putea intra intr-un parteneriat cu Intel pentru a-i produce unele chip-uri dedicate iDevice-urilor, iar acest lucru i-ar permite sa negocieze mai dur cu TSMC pentru preturile de productie ale acestor componente, taiwanezii fiind fortati sa ofere preturi competitive pentru a nu pierde un numar mare de comenzi catre Intel.

Apple likes diversification in case there is a supply issue. Apple can also use it as leverage to bargain Intel chip pricing for its Macs and so forth. We believe these updates were modest positives and estimate the key customer win that could really move the needle would be a foundry win at Apple. Another uncertainty is how aggressive could Intel be with its foundry pricing to win new customers.

Intel va oferi cu siguranta preturi mici pentru productie doar in ideea de a atrage Apple ca si client, cei din Cupertino comandand cantitati enorme de chip-uri anual, iar aceasta colaborare ar putea aduce si preturi mai bune pentru procesoarele care sunt implementate in Mac-urile vandute de catre Apple.

Intrarea Intel pe piata fabricantilor de chip-uri pentru terminale mobile este o veste buna chiar si pentru utilizatori, deoarece s-ar putea sa vedem o scadere a pretului smartphone-urilor si al tabletelor.