iPhone 7 – de ce nu are port audio de 3.5mm

Apple explica de ce a scos portul audio de 3.5mm din iPhone 7 si iPhone 7 Plus, facand loc unor noi tehnologii inovatoare.

Aseara au fost prezentate iPhone 7 si iPhone 7 Plus, iar portul audio de 3.5mm a fost eliminat de catre compania Apple din terminalele sale, confirmand zvonurile aparute pana acum. Cei de la Apple au spus ca au avut curajul de a scoate portul audio din iPhone 7 deoarece tehnologia este veche si a permis implementarea unor tehnologii noi, mai bune.

Desigur ca explicatiile din cadrul conferintei nu au fost suficiente, asa ca managerii Apple au discutat cu presa si au intarit ideea ca eliminarea portului audio din iPhone 7 a fost o decizie buna. Conform Apple, principalele motive pentru a renunta la portul audio din iPhone 7 sunt: este antic, ocupa prea mult spatiu si complica procesul de intarire a rezistentei la apa.

Vicepresedintele Apple, Greg Joswiak ai Apple sustin ca portul audio din iPhone 7 este un “dinozaur”, dar si ca nicio inovatie nu a mai aparut in raport cu el in ultimii 50 de ani, lucru adevarat. Portul audio are 100 de ani vechime, ultima inovatie majora fiind reducerea dimensiunilor sale acum 50 de ani, insa din acel punct nimic nu s-a mai schimbat.

“Conectorul audio este mai vechi de 100 de ani. Ultima inovatie majora pentru el a avut loc acum 50 de ani. Stiti care a fost ? L-au facut mai mic, dar nu a mai fost “atins” de atunci. Este un dinozaur. Este timpul sa mergem mai departe.”

Portul audio de 3.5mm este un dinozaur, este timpul sa mergem mai departe

iphone 7 nu are port audio

Vicepresedintele Dan Riccio sustine ca portul audio de 3.5mm este nimic mai mult decat o gaura plina de aur care a impiedicat Apple sa implementeze inovatii in iPhone in ultimii ani. Eliminand acest port audio, Apple a putut implementa componente pentru camera duala care permit inregistrarea de poze atat de bune, dar si o baterie mai mare, sau noul chip A10 Fusion din iPhone 7.

Mai mult decat atat, eliminarea portului audio i-a permis companiei Apple sa certifice iPhone 7 ca fiind rezistent la apa cu certificarea IP7.

“Avem conectorul acesta vechi de 50 de ani, care este nimic mai mult decat o gaura plina cu aer si sta acolo ocupand spatiu valoros. Ne-a impiedicat sa implementam o serie de inovatii pe care le doream in iPhone. Se “lupta” pentru spatiu cu nou tehnologii pentru camera, procesor si baterie, iar ca sa fiu sincer, cand exista o solutie mai buna si mai moderna, este o nebunie sa il mai tii. Mai mult decat atat, eliminand portul audio am reusit sa obtinem certificarea IP7 pentru iPhone 7 pe care o doream de ani de zile.”

Apple a fost acuzata ca a eliminat portul audio de 3.5mm din iPhone 7 pentru a implementa o noua platforma DRM, Digital Rights Management, prin care sa impiedice ascultarea de muzica piratata. Phil Schiller, vicepresedintele senior al diviziei de marketing,  a afirmat ca totul este doar o teorie a conspiratiei si nimic mai mult.

El a spus ca eliminarea acestui port audio de 3.5mm a permis implementarea unui nou modul Taptic Engine pentru butonul Home 3D Touch, iar ca eliminarea sa nu are legatura cu DRM.

“Ideea ca exista un motiv ascuns in spatele eliminarii acestui port, sau ca va permite lansarea unei noi forme de administrare a continutului este pur si simplu falsa. Scoatem portul audio de 3.5mm din iPhone 7 pentru ca am dezvoltat o cale mai buna de a livra continut audio. Nu are legatura cu DRM, este o pura, parnoica, teorie a conspiratiei.”

Acestea fiind spuse, sper ca sunteti lamuriti acum.

54 COMENTARII

  1. Faza cu rezistenta la apa este cam ciudata si cam buuullahit :))tinand cont ca un s7 esge are certificare si mai buna si inca are portul. Dar sunt de acord. Cineva trebuia sa ia aceasta decizie si ca deobicei apple este prima companie mare care o face. Pur si simplu nu mai ai avantaje iar producatorii deja incep sa vina cu casti extraordinare lighting(si cu usb-c) si sa vedem cat de bine suna airpords la suma mica de pana in 200$. Este doar inceputul. Ma gandesc daca trebuie sa fii in ecosistemul apple si sa ai deviceurile care sunt compatibile doar cu ios10,macos sierra si watchos3?! Asa am inteles

  2. Ridicol – Apple nu a putut implementa diverse tehnologii in iPhone din cauza portului audio . Ei care au cel mai prost screen/body ratio din industrie , adica au telefoanele ridicol de mari pt ce marime de display ofera . Cum oare au reusit altii sa aiba si ultimele tehnologii si baterii mai mari si camere duale si port audio .
    Apple nu se dezminte – in bunul stil Jobs , ne ia de prosti , pe toti – sau ma rog , pe fanii care ii accepta toate ineptiile .

  3. Telefonul are o autonomie ffff mica la baterie. Cati dintre voi nu vb la tel cu castile conectate,dar in acelasi timp conectat la incarcator?! Ptr mine este un mare dezavantaj,deoarece merg foarte mult cu masina si in mare pare conectez tel ptr incarcare

  4. a?pai pt masina nu este o problema cu adaptorul…iar pt ascultare muzica si incarcare simultana, exista apple lightning dock

  5. Dar castile nu le folosesti numai ptr muzica. Eu ma intru in conferinte telefonice lungi de acasa si atunci folosesc castile, iar daca bateria nu este full il pun si la incarcat in acelasi timp. Acum …

  6. e problema dacă nu ai casti bluetooth în mașină. Același problema o ai și acasă cu acel dock. Multa lume asculta muzica, își țin telefonul la încărcat și utilizează telefonul. Sa stai cu dockul pe piept e mai dubios sa zicem.n

  7. Deci ca sa obținem aceeași Funcționalitate ca pentru 6S/Plus, sau oricare idevice cu jack si lightning, tre sa mai dai încă niște bani pt dock?

  8. Mi-a plăcut tot ce au prezentat la iPhone aseară dar cu eliminarea portului nu pot sa ma obișnuiesc ,nu sunt de acord E cea mai proasta mișcare. Sunt multe sisteme cu AUX chiar și mașinii. În mașină eu nu mai folosesc CD decât AUX. Dacă ramai fără baterie renunti la muzica. Aiurea rău. Si cele mai proaste explicații au dat Apple pentru eliminarea portului. În loc sa spună pe fata ca vor sa promoveze Airpods, ei se ascund . Oricum nu cumpără nimeni urâțenia aia. Nu mai zic de preț. Și sunt ferm convins ca o sa se audă nașpa. Zici ca ai bete în urechii.

  9. Omiți esențialul, Srb. Practic ei fac tot posibilul sa te stoarcă de bani.
    Au mărit prețurile, iar acum daca vrei Funcționalitate cum trebuie, mai dai 300 lei.
    Poate ție ti se pare ok, dar din punctul meu( un adolescent care nu produce bani, ci e un permanent consumator) de vedere, sa ceri 4000 si ceva de lei ca sa poți face 2 lucruri simultan pe care anul trecut le făceai cu 3499, nu pot spune ca e o afacere buna..

  10. 1. Iar se dau vizionari si curajosi, dar telefoane fara portul audio de 3.5mm au aparut inca de acum 2 ani (oppo R5) la care muzica se asculta prin micro usb.
    2. Daca spun ca era un port antic (ceea ce si e) de ce nu au facut unul nou pe care sa il puna in locul celui vechi?
    Mi se pare normal sa renunte la 3.5mm, dar de ce nu au pus unul nou in locul celui vechi. Mi se pare o prostie sa inghesui incarcarea si muzica pe acelasi port in condițiile in care toate smartphone-urile au probleme de autonomie a bateriei. Plus ca la castile wireless singura mare smecherie e ca mai ai ce sa incarci in plus. Alta bataie de cap. Mi-e mult mai simplu sa pun mana pe o pereche de casti normale cand am nevoie decat sa am grija mereu sa nu se descarce. Si ce fac daca mi se descarca cand vorbesc sau ascult muzica?

  11. Un adolescent care nu produce bani nu ar trebui sa isi ia iphone? Fizic doar daca fura sau comite infractiuni ar putea nu? Atata timp cat Apple NU este singura companie producatoare de telefoane laptopuri etc nu vad problema.

  12. Cam ai dreptate. Multe articole aparute dupa lansare spun ca Apple a ajuns doar o companie care nu mai face altceva decat sa mulga bani de la baza de clienti creata pe succesele anterioare. De exemplu: Apple is just milking its cash cows

  13. Nu era vorba de furt. Făceam referire ca eu nu produc bani, eventual realizez ceva care sa merite un stimulent, un premiu, dar nimic mai mult. In timp ce tu, asa cum susții, ai un serviciu stabil (care îți permite sa arunci cu bani către Apple) si din câte am înțeles din comentarii si 2 dacii papuc:))).

  14. Asa cum au facut si in cazul Google Maps asa au facut si acum cu portul audio .
    Abea astept sa vad cum singurul mod de incarcare a iPhone-ului sufera se uzeaza prematur , sa vezi scandal .

  15. Uiti esentialul, Apple era o.companie renumita care facea produse care ii usuray viata utilizatorului. In momentul de fata cu ultimele lor produse mai rau iti îngreunează viata.

  16. si atunci cand si ceilalti vor renunta la mufa?copiaza apple in strategia de a “mulge bani” ? Acesta este viitorul, usb-c si lightning sau wireless

  17. Apple nu este un brand pt plangaciosi. Tot timpul ei vor face o schimbare astfel incat sa dai un ban in plus si sa schimbi totul din nou

  18. Încă ma gândesc daca sa iau 7-le sau nu..
    Dar AirPods, nee.. nu obișnuiesc sa mi stric urechile decât acasă pe sistemul audio sau in mașina.

  19. Nu le folosesc nici la convorbiri pt ca am impresia ca vorbesc prea tare când le pun pe amândouă, sau se uita lumea ciudat pe strada. Cu telefonul la ureche e cel mai ok, părerea mea.
    Iar in mașina ai hands free

  20. asta da..bine si in masina daca nu sunt singur,imi place intimitatea si sa nu se auda toata conversatia.Dar am inteles ca poti purta doar una,cumva sunt independente,adica poti doar pt vorbit folosi doar 1..ma rog nu conteaza.Pt idee au nota 10 in caz ca situatia cu volumul nu este prea incalcita

  21. de curiozitate sigur.Si le voi folosi doar daca,nu imi cad(asa cu se presupune) usor din urechi,si nu ma obliga sa astept dupa siri sa umblu la volum…ce fac daca vreau volumul de la minim la maxim? siri move volume up? imi muta o treapta, dupa care iar?este o intrebare la care nu gasesc razspunsul.Dar faza ca nu cad din ureche datorita greutatii datorita bateriilor si a tech din interior care face casca sa traga in jos pe lobul urechii mi se pare a nice touch, plus chestiile care le vor adopta toti, sa inceapa sa se auda cand le-ai pus, sa se opreasca cand le scoti, cand schimbi dispozitivul sa fie tranzitia seamless etc

  22. da dar pana acuma la orice casti wireless parca puteai si fizic din butoane?nu mai stiu,de ex beats solo 2 wireless sau castile wireless over the ear au butoane,acuma nu stiu cum sunt toate in ear…era misto un senzor de volum, sa stai cu degetul si sa dai cumva pe casca in sus pt volume up si in jos pt volume down

  23. da , acum m-am uitat,exact cum am zis ca ar fi ok )), prin swipe.Sper ca au pus si ei ceva de genul…daca tot se lauda prin simplitatea si usurinta de a fi folosite…