Apple acuza Nokia de santaj folosind brevete de inventie

Aseara Nokia a dat in judecata Apple in SUA si mai multe instante din Germania, afirmand ca americanii folosesc fara drept unele tehnologii brevetate de catre ei. Vorbim aici despre un proces foarte complex in care Nokia acuza Apple de faptul ca a refuzat in repetate randuri sa incheie acorduri de licentiere pentru unele dintre tehnologiile folosite in produsele lansate pe pietele globale.

Acum, Apple a intrat in defensiva cu un proces propriu in care acuza Nokia si un grup de alte 9 firme, ca se folosesc de brevete de inventie pentru a santaja Apple sa plateasca taxe de licentiere abuzive pentru brevete de inventie care sunt “standard – esentiale” si ar trebui sa aiba taxe de licentiere extrem de mici pentru producatori.

Apple a initiat procesul in SUA si sustine ca acest grup de firme, din care face parte si Nokia, a incercat sa santajeze si alti producatori de terminale mobile pentru a obtine sume exorbitante de la ei. Apple acuza Nokia ca s-a folosit de brevetele sale pentru a cere in mod injust bani pentru inovatiile altor producatori de telefoane mobile din lumea intreaga.

Apple acuza Nokia ca este un “patent troll” si ca din moment ce si-a vandut divizia mobila la Microsoft, nu ar mai avea nevoie sa fie implicata in procese privind brevetele de inventie si ca vrea doar sa exploateze brevetele existente pentru a obtine in mod injust bani de la producatori de terminale mobile care le folosesc in momentul de fata.

“We’ve always been willing to pay a fair price to secure the rights of patents covering technology in our products. Unfortunately, Nokia has refused to license their patents on a fair basis and is now using the tactics of a patent troll to attempt to extort money from Apple by applying a royalty rate to Apple’s own inventions they had nothing to do with.”

Printre companiile care sunt numite impreuna cu Nokia in acest proces se numara Acacia, Conversant, Helsinki Memory Technologies, Inventergy, Sisvel, Vringo si WiLan. Apple sustine ca trebuie sa plateasca milioane de dolari catre avocati pentru a se apara in instantele in care a fost actionata in judecata si va cere banii inapoi de la Nokia.

Acuzatiile celor de la Apple au in vedere inclusiv acordul din 2011 cu Nokia pentru licentierea unor tehnologii folosite in iDevice-uri, atunci intelegerea incheind unele procese dintre companii. Totusi, Apple sustine ca in urma acelor acorduri s-au pus bazele acestei scheme ilegale de a transfera brevete de inventie pentru a incalca reglementarile privind distributia de brevete FRAND si a abuza de brevetele existente.

Cei de la Acacia au actionat Apple in judecata de nu mai putin de 42 de ori in ultimii 10 ani, insa au avut un succes minor in cursul lunii septembrie, asa ca e putin probabil sa mai aiba acum. Avand in vedere toate aceste acuzatii, se anunta a fi o batalie legala extrem de incinsa intre toate aceste companii.

apple-santaj-nokia