Irlanda acuza Comisia Europeana de abuz de putere

Aparand compania Apple, Irlanda acuza Comisia Europeana de abuz de putere in interpretarea legislatiei irlandeze cand a stabilit ca guvernul local trebuie sa recupereze 13 miliarde de euro de la Apple. Suma reprezinta impozit retroactiv aplicat pentru profitul generat de catre companie in intreaga Europa si inregistrat la subsidiare din Irlanda.

Acolo Apple beneficiaza de un acord special care ii permite sa plateasca taxe mult mai mici decat in mod normal, compania platind taxe efective de 0.005% din profit. Comisia Europeana a descoperit ca Apple are companii fictive prin care transfera banii incasari din Europa si astfel evita sa plateasca impozitele corecte pentru profitul inregistrat.

Sanctiunea de 13 miliarde de dolari stabilita de catre Comisia Europeana este cea mai mare impusa vreunei companii in urma unei investigatii de acest gen. Comisia Europeana a stabilit ca guvernul irlandez a oferit ajutor financar ilegal companiei Apple, insa acum guvernul irlandez acuza comisia Europeana ca abuzeaza de puterea pe care o are si interpreteaza legile dupa bunul plac.

Mai mult decat atat, guvernul irlandez afirma ca, Comisia Europeana vrea sa rescrie codul fiscal din tara, iar asta pun in pericol multe companii americane. In Irlanda au subsidiare Microsoft, Google, Facebook, Twitter, LinkedIn, Amazon, PayPal, AirBnB, Uber si multe alte companii, iar rezultatul acestei dispute ar putea afecta serios activitatea lor.

Vorbim despre zeci de mii de irlandezi care si-ar putea pierde locurile de munca daca va exista un final favorabil pentru Comisia Europeana, aceste companii putandu-si inchide subsidiarele. Apple a afirmat ca va ataca decizia Comisiei Europene la instantele europene, asa ca ramane de vazut cine va castiga in final si cati bani va plati Apple.

“Ireland said the European Union overstepped its authority and misinterpreted Irish law when it ordered the country in August to recoup €13 billion ($13.59 billion) in allegedly unpaid taxes from Apple Inc. The arguments, published Monday in a three-page summary paper, offer new details on Ireland’s appeal to overturn the blockbuster decision by the European Commission, the EU’s executive arm. The Commission is expected to publish a…”

irlanda-abuz-putere-comisia-europeana