Prima Pagina Apple Irlanda acuza Comisia Europeana de abuz de putere

Irlanda acuza Comisia Europeana de abuz de putere

Aparand compania Apple, Irlanda acuza Comisia Europeana de abuz de putere in interpretarea legislatiei irlandeze cand a stabilit ca guvernul local trebuie sa recupereze 13 miliarde de euro de la Apple. Suma reprezinta impozit retroactiv aplicat pentru profitul generat de catre companie in intreaga Europa si inregistrat la subsidiare din Irlanda.

Acolo Apple beneficiaza de un acord special care ii permite sa plateasca taxe mult mai mici decat in mod normal, compania platind taxe efective de 0.005% din profit. Comisia Europeana a descoperit ca Apple are companii fictive prin care transfera banii incasari din Europa si astfel evita sa plateasca impozitele corecte pentru profitul inregistrat.

Sanctiunea de 13 miliarde de dolari stabilita de catre Comisia Europeana este cea mai mare impusa vreunei companii in urma unei investigatii de acest gen. Comisia Europeana a stabilit ca guvernul irlandez a oferit ajutor financar ilegal companiei Apple, insa acum guvernul irlandez acuza comisia Europeana ca abuzeaza de puterea pe care o are si interpreteaza legile dupa bunul plac.

Mai mult decat atat, guvernul irlandez afirma ca, Comisia Europeana vrea sa rescrie codul fiscal din tara, iar asta pun in pericol multe companii americane. In Irlanda au subsidiare Microsoft, Google, Facebook, Twitter, LinkedIn, Amazon, PayPal, AirBnB, Uber si multe alte companii, iar rezultatul acestei dispute ar putea afecta serios activitatea lor.

Vorbim despre zeci de mii de irlandezi care si-ar putea pierde locurile de munca daca va exista un final favorabil pentru Comisia Europeana, aceste companii putandu-si inchide subsidiarele. Apple a afirmat ca va ataca decizia Comisiei Europene la instantele europene, asa ca ramane de vazut cine va castiga in final si cati bani va plati Apple.

“Ireland said the European Union overstepped its authority and misinterpreted Irish law when it ordered the country in August to recoup €13 billion ($13.59 billion) in allegedly unpaid taxes from Apple Inc. The arguments, published Monday in a three-page summary paper, offer new details on Ireland’s appeal to overturn the blockbuster decision by the European Commission, the EU’s executive arm. The Commission is expected to publish a…”

irlanda-abuz-putere-comisia-europeana

 • Srb Srb

  Ce frumos vorbesti, te rog, vino la cafea la mine sa iti arat ceva

 • lucian84

  Mai dai in pana mea de americani corditi ! Aia vor sa facă bani dar sa nu plestesca taxe ! Iar cacatii ăștia de irlandezi vor sa ii acopere ! Pai de ce nu ies in fata firmele autohtone din Irlanda ? Aia cât plătesc taxe ? Sau nici aia nu plătesc ? Irlanda ii cumva vre-un paradis fiscal ?

 • Lascarik

  Impositil pe profit in Irlanda este cel mai scazut din Europa, 12,5%

 • lucian84

  12,5 nu este 0,005 cât vrea Apple și IrlandeZi sa plătească !!

 • Viorel Preda

  UE nu se amestecă în nicio politică fiscală, iar cazul este construit pe baza legislației comunitare în Concurență. Irlanda este parte a blocului comunitar, acolo unde UE are un cuvânt de spus, iar intervenția UE în astfel de situații a fost agreată de către Irlanda la momentul semnării Tratatului de Aderare la UE. Fără nicio armonizare a fiscalității la nivel UE, politici haotice ca cea promovată de Irlanda duc la scăderea competitivității altor economii.
  Altceva se poate spune despre relația UE – Norvegia. UE nu are acolo niciun cuvânt de spus, pentru că Norvegia nu este membră UE.