De ce Apple nu mai face produse la fel de bune

Tim Cook a preluat conducerea companiei Apple in 2011, iar de atunci si pana acum el a distrus intreaga pasiune care a dus la crearea atat de multor produse extraordinare. Informatiile sunt oferite de catre un fost angajat Apple, care a parasit compania in cursul anului 2014, el lucrand timp de 7 ani, atat sub conducerea lui Steve Jobs, cat si sub cea a lui Tim Cook.

Conforma cestei persoane, dupa ce Tim Cook a preluat conducerea Apple, el a lucrat activ la indepartarea spiritului competitional si conflictual din cadrul Apple. Steve Jobs era recunoscut deoarece crea concurenta si conflicte intre angajati, acestea ducand in final la dezvoltarea produselor cu mai multa pasiune, deci in final dezvoltarea de produse mai bune.

Unul dintre mesajele pe care Tim Cook le-a transmis imediat dupa ce a preluat controlul Apple a fost ca acest spirit conflictual sa dispara complet din randul angajatilor. Cu el a disparut si concurenta dintre ei, iar asa angajatii au devenit mai relaxati si mai lenesi, deci nu mai pun atat de multa psiune in dezvoltarea de produse, precum faceau in trecut.

Cum a distrus Tim Cook pasiunea Apple de a crea produse

Desi Tim Cook a dorit ca Apple sa fie un loc de munca mult mai relaxat, el a distrus exact ceea ce a transformat compania in ceea ce este astazi. Este adevarat ca Steve Jobs genera uneori scandaluri foarte mari, insa asa a stiut el sa motiveze oamenii, fortandu-i sa-si depaseasca limitele, iar in final Apple a lansat produse exceptionale.

Cu Tim Cook la conducere, Apple s-a transformat dintr-un leu fioros intr-un catel adormit, iar acest lucru a inceput sa fie vizibil tot mai clar in ultimii doi ani. Ultimele 3 modele ale iPhone au venit cu acelasi design, iar ultimele 2 par sa inregistreze vanzari mai slabe decat cel lansat in 2014, lucrurile parand sa mearga din rau in mai rau.

Tim Cook a schimbat complet cultura Apple si toti oamenii obisnuiti cu Steve Jobs si frica de a-l dezamagi, au ramas acum fara motivatia care ii forta sa fie mai buni. Asta va duce in final la multe pierderi pentru compania Apple, cel putin pana cand un presedinte ca Steve Jobs va fi pus la conducerea companiei.

55 COMENTARII

  1. Pentru ca principalul interes este profitul nu calitatea ! Și-au asigurat un număr mare de “fani” și acum profita de pe urma lor “a noastră” !!! Capitalism

  2. Ideea este ca toate produsele actuale sunt mult mai bune ca cele prezentate de Steve ! Deci este o minciuna ! iPhone 7 este peste iPhone 4 la toate capitolele, ipad pro peste ipad 2, si la fel si la toate mac. iOS10 (excluzand ce bug’uri or mai fii) este peste iOS5

  3. ??? Bai Srb, tu ai vreo problemă ? Timpurile se schimbă, normal că dacă ai același design de 3 generații ai putut să îl perfecționezi. Prevăd că iPhone 20 (dacă o sa mai fie Apple pana atunci) o să fie mai bun ca iPhone 7. Doamne ferește, uneori mă întreb dacă faci mișto sau nu ?

  4. Napolioane, iPhone 4 a fost tata si mama creatiei Apple! Era state of de art, lucru ce nu pot spune despre I7 care vine dupa alte 2 serii, in acelasi pachet de aluminium!

  5. Produsele actuale sunt adaptate, tehnologiei pe care o avem la îndemâna in zilele noastre ! Asta nu înseamnă ca sunt mai bune ! Din contra sunt mai proaste, pentru ca nu mai sunt la fel de sigure, stabile și fiabile, și asta cel mai mult din cauza iOS !!!

  6. Ești dus… sunt adaptate zilelor noastre ! Virușii au evoluat, e normal sa fie proaste raportate la zilele noastre. Dar dacă e sa raportăm produsul la anul in care a apărut, iPhone 7 e un cacao față de iPhone 4.

  7. Eu n-aș avea nicio problemă – de ordin estetic, pentru că financiar e altă discuție 🙂 – să iau un Porsche 911 model 2016, care are un design de acu’ 40 de ani.
    4 a fost un telefon frumos, însă și 7 arată extraordinar, cred că mai bine decât 6s pe care l-am avut înainte.

  8. exclus ! macar cu iphone 7 poti inota si vorbi fara sa ai probleme cu semnalul. Si sunt sigur ca nu folosesti iPhone 4 chiar daca il ridici in slavi

  9. Alo, te concentrezi sau bati campii? A, ai dat o duma si acum stai acoperit. Nu, Napolioane, am toata seria de telefoane Apple. Asta insa nu scuza faptul ca bati campii! Trancotar, insa cu fixuri!

  10. deci esti obsedat colectionar de lucruri depasite moral si tehnologic. Deci clar ai si iphne7 . Ti-ai raspuns singur la intrebare

  11. este clara treaba ca ai probleme cu ochii…nu imi vezi statul si clar nu vezi ca iphone 7 display e the best lcd display in the world…deci ma intreb daca nu este mai bun si ca iphone 4? Te las sa imi pupi pantoful

  12. iOS 10 este mai sigur decât iOS 5 dacă este expus situațiilor din prezent, dar la vremea lui era cel mai sigur os !!! Sau cel puțin așa se făcea propaganda !

  13. E normal ca produsele noi să fie superioare celor vechi produse de același producător. Dar pentru iPhone 7 care este baza de comparație? IPhone 4 sau concurența prezentă?

    Iphone 4 oferea avantaje în fața produselor concurente, dar azi nu mai e cazul. Cu excepția vitezei de deschidere a unor joculețe, iPhone e în urma concurenței pe toate palierele: design, inovații, specificații, preț, tehnologii noi, etc.

  14. Iti aduci aminte ce tsunami a facut iPhone 3 la vremea sa? Desi astazi este o conserva de smartphone, la vremea lui era cel mai inovativ smartphone pentru ca avea cateva elemente exclusiviste care il departaja net fata de concurenta: ecranul multi-touch capacitiv, ecranul mare de 3.5 inci, posibilitatea de a naviga pe internet.
    Era indubitabil regele produselor de genul asta.

    Asa a fost si cu iPod, cel mai dorit player mp3, nu neaparat pentru ca reda muzica la calitate exceptionala, dar pentru ca avea un design inovator, si era “altceva”. La fel si cu iMac, si cu iPad, si cu toate produsele care au avut un element de departajare.

    Unde este astazi iPhone, produsul care da 60% din venituri catre Apple? Un smartphone cu performante bune, dar cu design invechit, lipsit de tehnologii noi, cu un sistem de operare din ce in ce mai subrezit, si (poate cel mai important) cu un ecran invechit. Fata de concurenta, iPhone este departe rau (in urma).

    Ceea ce face ca iPhone sa se vanda este marketingul agresiv al lui Apple (“cel mai avansat sistem de operare”, sau “cel mai dorit smartphone ever”, etc), si pentru ca Apple are o baza de clienti fideli. Cat de fideli nu stiu, pentru ca in ultimii ani fidelii astia se uita cu indoiala la capacitatea lui Apple de a oferi un produs “revolutionar”.

  15. Ai dreptate. Folosesc un iphone 7 plus cu ios 10.2 si primesc o multime de crash-uri… Sa speram ca vor rezolva in viitor problemele…

  16. Iphone 4 a fost un telefon inovator intradevar ,dar asta nu inseamna ca iphone 7 nu este un telefon bun! Chiar mai bun decat tot ce e pe piata! Iphone 7 este cel mai bun telefon in momentul de fata, dar nu mai este inovator ca iphone 4! In momentul de fata nu pot fi comparate doua tehnologi cu diferenta intre ele de 7 ani ! Nici la ecrane care sunt retina ambele ,dar au o densitate a pizelilor si o luminozitate diferita!

  17. Sincer nu stiu ce telefon as alege daca nu ar exista iphone!!! Poate samsung galaxy A5 2016 desi foloseste prostia de android! Si spun prostie deoarece detin o tableta samsung galaxy tab s si tot nu reusesc sa inteleg de ce se blocheaza ,se stinge sau da crush fara motiv !!! Concluzia este cara. Ios nu poate fi comparat cu android . E ca si cum as compara bmw cu logan

  18. arata dar nu a venit cu vreo inovatie… poti sa spui ca e doar un “facelift” daca tot comparam cu masini. Ideea e ca nu s-au facut schimbari majore.

  19. Intai sa inveti sa vorbesti frumos, iar apoi poate iti vor fi aprobate. Daca tu-ti imaginezi ca eu iti aprob injuraturi, inseamna ca traim in lumi diferite.

  20. Cel puțin rezoluția l-ar reduce la tăcere. În toate testele grafice de viteză de genul iPhone 6/7 vs orice altceva, se folosește modelul mic, care are rezoluția mică.

  21. Măcar dacă ai scrie și tu un sfert din cât scrie zaone. E ușor de criticat… Articolul este foarte bun, și cuprinde o analiză globală a ceea ce reprezintă Apple astăzi. Nu se referă la experiențe individuale.

  22. Ios 10 e mai praf ca ios 9 care e la fel de praf ca ios 8 , toate mai praf decat ios 7 sa nu mai zic de ios 6.1.3 catalogat de apple chiar si in ziua de azi “cel mai bun si stabil ios ever made”. Dupa 4s toate premierele au fost mediocre, banu sa iasa.Pana si camera a decazut. Decat sa iei 6s mai bine nu iei7 ci astepti 8….sau treci pe s7:-)

  23. Nu mai face produse de calitate?! Voi nu vedeti ca Samsung cu tot cu 4/8 G de rami, nu au scor deloc bun la benchmark ?! Si felul in care se misca aplicatiile ?! Si multe altele ?! La octa-core si la single core trebuia sa fie de 2 ori mai mare acel scor si viteza de rulare.

  24. Adica daca ai injurat trebuia sa-ti las comentariul doar pentru ca ai spus adevarul ? Imi pare rau, dar nu suntem pe santier.
    Daca esti capabil sa spui adevarul si fara sa injuri, sau sa jignesti, n-are nimeni vreo treaba cu tine.