Apple a strans 10 miliarde de dolari prin vanzarea de obligatiuni

Compania Apple a organizat recent o vanzare de obligatiuni prin intermediul careia a strans 10 miliarde de dolari cu ajutorul Deutsche Bank, Goldman Sachs, JPMorgan si a altor banci. Obligatiunile vandute astazi de catre compania Apple au termene stabilite din 2019 pana in 2048, cea mai mare parte dintre ele, de 2.25 miliarde de dolari avand termenul in 2027 cu o dobanda de 3.35%.

Apple dorea initial sa stranga intre 6 si 8 miliarde de dolari, insa in final a reusit sa isi depaseasca asteptarile initiale privind evolutia financiara. Desi suma de 10 miliarde de dolari este mare, pentru Apple ea ocupa doar locul 4 in ceea ce priveste fondurile stranse prin vanzarea de obligatiuni, recordul fiind de 17 miliarde de dolari si datand din 2013.

Apple si-a creat datorii de 100 de miliarde de dolari din 2013 si pana in prezent, un sfert din intreaga suma doar in cursul anului 2016. Separat de aceste vanzari de obligatiuni, compania Apple a oferit actionarilor dividende in valoare de 195 de miliarde de dolari in 4 ani, deci foarte multi bani au plecat din conturile companiei in ultimii ani.

Compania Apple strange acesti bani pentru a nu-si repatria banii pe care-i are in conturile din strainatate si a evita sa plateasca impozite mari pentru ei. Daca administratia prezidentiala va gasi totusi o solutie pentru a o ajuta sa faca asta fara a pierde multi bani, atunci vanzarile de obligatiuni s-ar putea opri.

apple-vanzare-obligatiuni