Lentilele de contact inteligente ce pot detecta cancerul

In viitorul mai mult sau mai putin indepartat vom putea apela la ajutorul lentilelor de contact pentru a detecta cancerul, a masura glucoza, si chiar si pentru monitorizarea consumului de droguri.

Inginerii de la Universitatea de Stat din Oregon lucreaza pentru a incorpora senzori transparenti in lentile de contact, care ar putea monitoriza apoi biomarkeri pentru a urmari consumul de droguri, nivelurile de glucoza din sange, sau chiar pentru a detecta semnele timpurii ale cancerului.

My group had been working on a different technology for glucose sensing … which is similar to what is used for glucose test strips. a chemical engineer who is leading the research. On a separate project, we were working on transistors that can be transparent. It came to me that we could modify the transistor to be a sensor and make it fully transparent.

Greg Herman – inginer chimic

Pentru a proiecta biosenzorii, Herman a apelat la oxidul de indiu galiu de zinc (IGZO), un compus pe care l-a inventat cu niste colegi cu ani in urma. IGZO a revolutionat deja sensibilitatea touchscreen.
In loc de a oferi consumatorilor dispozitive de rezolutie mai mare, noua utilizare Herman pentru IGZO permite monitorizarea continua a glucozei prin efectuarea unei enzime care reactioneaza cu glucoza pentru a modifica conductivitatea lentile si semnaleaza nivelul de glucoza a unui pacient.

“The thought with the contact lens is that it will give diabetic patients more flexibility in managing their glucose levels,”

Peste 2.500 de biosenzori diferit ar putea fi, teoretic momentan, incorporati intr-un 1mm a acestor lentile de contact, in conformitate cu Herman, lucruri cum ar fi detectarea nivelului de acid uric si biomarkeri de cancer. Cu toate acestea, un astfel de dispozitiv va putea fi cumparat peste cativa ani.

“We are still in the early stages, and it is difficult to say how long it will be before they are available commercially,” he said. “We have talked to a couple companies, and are hoping to work with them to accelerate the technology.”