Google – amenda record pregatita de catre UE

Google ar urma sa primeasca o amenda record, de peste 1 miliard de euro, de la Uniunea Europeana din cauza abuzarii de pozitia dominanta de pe continent.

Google se afla intr-o situatie foarte delicata in Europa in momentul de fata, deoarece Uniunea Europeana se pregateste sa-i aplice o amenda record pentru abuzarea de pozitia sa dominanta pe piata. Mai exact, in urma unei investigatii de cativa ani de zile, Uniunea Europeana vrea sa impuna o amenda de peste 1 miliard de euro impotriva companiei Google.

Aceasta amenda are la baza faptul ca Google a abuzat de pozitia dominanta a serviciilor Google Search, Android si Google Adsense/Adwords. Din cauza modului in care s-ar fi comportat Google pe piata europeana, UE vrea sa aplice o amenda care sa fie mai mare decat cea aplicata Intel acum cativa ani, aceasta fiind de 1.06 miliarde de euro.

Se estimeaza ca UE ar vrea sa-i aplice companiei Google o amenda echivalenta cu 10% din incasarile sale anuale, care au depasit 90 de miliarde de dolari anul trecut. Cifra este una colosala, deci e putin probabil ca UE sa impuna o amenda de 9 miliarde de dolari impotriva Google, insa ar putea impune una echivalenta pentru incasarile generate din Europa.

Google – amenda record pregatita de catre UE

Avand in vedere intentiile UE, este destul de clar ca Google a generat incasar de peste 10 miliarde de euro in 2016 in Europa, asa ca amenda ar putea fi pe masura lor. Dupa anuntarea amenzii, cei de la Google vor putea face apel impotriva ei, insa daca pierd, vor trebui sa o plateasca si sa faca schimbari care sa nu favorizeze serviciile sale europene.

Uniunea Europeana a inceput sa investigheze Google in 2010 pentru aparente abuzuri facute in baza serviciilor pe care le are active pe teritoriul european. Google si UE au discutat pentru a ajunge la o intelegere si a incheia investigatia, insa acest lucru nu s-a intamplat, asa ca acum compania americana va continua lupta in justitie pentru a evita planta unei amenzi colosale.

“The European Union’s antitrust watchdog in the coming weeks is set to hit Alphabet Inc.’s Google with a record fine for manipulating its search results to favor its own comparison-shopping service, according to people familiar with the matter. The penalty against Google is expected to top the EU’s previous record fine levied on a…”

Google Search, Android si Google Adwords/Adsense sunt cele mai mari servicii/sistem de operare mobil, de pe planeta, deci Google este pe o pozitie dominanta. Daca Google a abuzat, sau nu, de pozitia pe care o are, este greu de spus, insa e putin probabil ca americanii sa plateasca o amenda de peste 1 miliard de euro pe care UE ar vrea sa o impuna.

Google amenda ue

1 COMENTARIU