Google – Noua Amenda Record din cauza Android

Google risca sa primeasca o noua amenda record din partea Uniunii Europene, insa de aceasta data din cauza sistemului de operare Android pentru smartphone.

Google este in fata une noi probleme majore, deoarece Uniunea Europeana vrea sa-i aplice o noua amenda record din cauza sistemului de operare Android. Vorbim aici despre o amenda pe care Google ar urma sa o primeasca pentru incalcarea legislatiei antitrust din Europa, un grup de experti urmand a-si oferi opinia pentru autoritatile europene in acest caz.

Google a primit acum cateva saptamani o amenda record din partea Uniunii Europene din cauza incalcarii legislatiei antitrust cu motorul de cautare Google Search. Acum sistemul de operare Android aduce noi probleme pentru compania Google, iar autoritatile europene ar dori ca pana la sfarsitul acestui an sa ajunga la o decizie cu privire la cuantumul amenzii care urmeaza sa fie aplicate.

Google a fost acuzata oficial anul trecut de catre Comisia Europeana deoarece se foloseste de pozitia dominanta a Android pentru a le pune piedici concurentilor europeni. Companii precum FariSearch, Disconnect, Aptoide sau Yandex au cerut investigarea companiei Google de catre autoritatile europene, iar acest lucru urmeaza sa fie finalizat anul acesta de catre ele.

Google – ar putea primi o noua amenda record din cauza Android

Google ar putea primi din cauza Android o amenda mai mare decat cea de 2.4 miliarde de euro pe care Uniunea Europeana i-a impus-o acum cateva saptamani din cauza Google Search. Uniunea Europeana sustine ca practicile neconcurentiale ale Google au pornit in aianuarie 2011 si ca desi i-a cerut sa se opreasca, americanii au ignorat aceste cereri si au continua sa faca exact ce au dorit.

Google este totusi tinta unei a treia investigatii, deoarece Uniunea Europeana vrea sa analizeze si activitatea Adsens, platforma de reclame pe care Google o detine. Pentru aceasta nu se stie ce fel de decizie ar putea fi impusa, avand in vedere ca investigatia este deocamdata la inceput si nu se stie daca Uniunea Europeana ar putea dovedi vreo vinovatie in sarcina Google.

“If Google was forced to unbundle Google Play from its other Digital Life services, handset makers and operators would be free to set whatever they like by default potentially triggering a decline in the usage of Google’s services.  A decision would come none too soon. Google is hurting Android users, including by surreptitiously commandeering ever-increasing amounts of personal data.”

Google afecteaza activitatea utilizatorilor, dar si a competitorilor prin practicile pe care Uniunea Europeana inca nu a reusit sa le opreasca, sustin expertii europeni. Daca Google ar fi fortata sa scoata din Android toate serviciile pe care le impune acum, concurentii sai ar avea mai multe sanse sa atraga utilizatori, dar e putin probabil ca acest lucru sa se intample vreodata, indiferent de amenda.

Google a dezvoltat Android si are dreptul de a pune orice vrea in el, asa ca e greu de crezut ca Uniunea Europeana va putea stopa initiativele Google de a-si impune serviciile pentru utilizatori, asa cum face si Apple, de altfel.

google amenda android