Google – Amenda IMENSA aplicata de catre UE

Google are o amenda de 2.4 miliarde de euro impusa de catre Uniunea Europeana din cauza unor aparente practici neconcurentiale in Europa.

Google a fost amendata astazi cu suma de 2.4 miliarde de euro de catre Uniunea Europeana, autoritatile aplicand cea mai mare amenda de acest gen pentru o companie. Amenda pe care UE vrea sa o impuna impotriva celor de la Google are la baza faptul ca americanii au promovat propriile oferte de vanzare pentru produse in detrimentul altor magazine online indexate in Google Search.

UE a declarat ca Google are la dispozitie 90 de zile pentru a-si opri practicile ilegale pe care le desfasoara in Europa si sa acorde tratament egal tuturor serviciilor concurente. UE le-a dat celor de la Google un termen de 60 de zile pentru a oferi un raspuns la acuzatii si amenda de 2.4 miliarde de dolari, iar in caz de ignorare a autoritatilor, risca sa fie amendata cu echivalentul a 5% din incasarile zilnice.

UE este suparata ca serviciile Google pentru compararea preturilor produselor vandute de catre magazinele online, aveau prioritate la afisare in rezultatele de cautare facute de utilizatori. Prin aceste practici, UE spune ca Google le-ar fi luat clientilor dreptul de alege intre servicii concurente, dar ar fi afectat inclusiv capacitatea acestor servicii de a fi o concurenta serioasa pentru companie.

Google – Amenda RECORD, de 2.4 miliarde de euro, aplicata de catre UE

Amenda aplicata de catre UE impotriva companiei Google vine dupa 7 ani de plangeri ale concurentilor celor din Mountain View, dar si a investigatiilor autoritatilor europene. Printre companiile care au depus plangeri impotriva celor de la Google se numara si Microsoft, deci vorbim aici despre o extindere in Europa a bataliilor pe care cele doua companii le poarta deja in SUA.

Separat de aceasta investigatie impotriva celor de la Google, UE mai are altele doua in plina desfasurare, dar nimeni nu stie cand se vor termina acelea. Exista posibilitatea ca UE sa aplice si acolo amenzi impotriva companiei Google, dar indiferent de situatie, nimeni nu stie in ce masura aceste amenzi vor fi vreodata platite de catre compania americana.

“Google’s strategy for its comparison-shopping service wasn’t just about attracting customers by making its product better than those of its rivals. It denied other companies the chance to compete on the merits and to innovate. And most importantly, it denied European consumers a genuine choice of services.”

Desi UE are dreptul de a impune amenzi impotriva companiei Google, americanii au dreptul de a ataca in instanta aceste amenzi, deci procesul in sine va fi unul de durata. Din punctul meu de vedere, este putin probabil ca Google sa plateasca vreodata vreo amenda Uniunii Europene, pentru ca in instanta si-ar putea dovedi nevinovatia in fata acuzatiilor aduse.

Google - Amenda IMENSA UE