UE vrea sa faca iPhone mai usor de Reparat

UE, Uniunea Europeana, vrea sa faca iPhone, si restul smartphone-urilor, mult mai usor de reparat in ciuda a ceea ce isi doresc unele companii, precum Apple. Conform unui set de reguli de ghidare publicate astazi de catre UE, o noua legislatie ar putea obliga producatorii de smartphone-uri sa schimbe complet modul in care isi gandesc dispozitivele mobile.

UE vrea in primul rand ca smartphone-urile si telefoanele mobile standard sa fie foarte usor de reparat, dar sa aiba si componente de calitate inalta. UE vrea sa aceste dispozitive mobile sa fie gandite de la bun inceput in baza unor principii care sa le asigure calitatea, dar si usurinta cu care pot fi reparate nu doar de catre producator, ci si de catre service-urile terte.

UE vrea deasemenea ca producatorii de smartphone-uri, inclusiv Apple, sa le permita clientilor sa-si repare terminalele la service-uri etrte, nu doar la cele autorizate. UE vrea deasemenea ca restrictii software care impiedica repararea la service-uri terte, precum cele impuse de Apple cu blocarea Touch ID sau a intregului iOS, sa nu mai fie integrate in smartphone-uri.

UE vrea sa impuna si integrarea componentelor esentiale, bateriilor si ecranelor in carcase astfel incat ele sa nu fie fixate in dispozitive pentru a nu putea fi inlocuite, decat daca vorbim despre masuri de siguranta. Aceste doua ultime prevederi nu vor fi pe placul celor de la Apple, deoarece ei nu vor ca ai lor clienti sa-si repare usor terminalele, sau sa mearga cu ele la service-uri terte.

UE a propus deocamdata toate aceste schimbari pentru ca producatorii de produse electronice sa stie la ce sa se astepte in anii urmatori. De la simpla propunere si pana la lege exista o cale foarte lunga, insa UE pare hotarata sa impuna aceste schimbari, iar Parlamentul European cel mai probaibl le va vota pentru ca ele sunt foarte benefice pentru consumatori.

“… consumers should have the option of going to an independent repairer: technical, safety or software solutions which prevent repairs from being performed, other than by approved firms or bodies, should be discouraged. … essential components, such as batteries and LEDs, should not be fixed into products, unless for safety reasons”

uniunea europeana iphone-reparat