Google – Suma Uriasa Platita Apple pentru Safari

Google plateste o suma uriasa catre Apple pentru Safari, astfel incat sa ramana cu motorul de cautare predefinit in browserul iPhone si iPad.

Google are cel mai mare motor de cautare de pe planeta, el fiind folosit de catre cateva miliarde de persoane in fiecare zi pentru a cauta tot felul de informatii de care au nevoie. Desi Google are un motor de cautare foarte util si foarte popular, compania Apple nu crede ca el este chiar atat de necesar pentru Safari, asa ca Google este nevoita sa plateasca pentru ca el sa fie motorul de cautare predefinit.

Google plateste de cativa ani de zile pentru ca Google Search sa fie motorul de cautare predefinit al browserului Safari, iar acum aflam si care ar fi suma pentru urmatorul an. Conform unor analisti americani, cei de la Google ar plati nu mai putin de 3 miliarde de dolari catre compania Apple pentru a ramane motorul de cautare predefinit al Safari si a inregistra in continuare sute de milioane de vizite zilnic de pe iPhone, sau iPad.

Google plateste de 3 ori mai multi bani pentru acest “privilegiu” fata de ceea ce platea in cursul anului 2014, iar asta pentru ca si baza de utilizatori de iDevice-uri a crescut substantial in aceasta perioada. E greu de spus daca baza de utilizatori ai iPhone si iPad a crescut atat de mult in aceasta perioada, insa compania Google plateste oricum sume mari de bani pentru a putea avea ceea ce isi doreste in browserul Safari.

Google – suma uriasa platita la Apple pentru Safari

google suma uriasa apple safari

Google plateste anual echivalentul a cam 5% din profitul companiei Apple, iar asta pentru ca intretinerea Safari genereaza costuri mici pentru cei de la Apple. Sumele de bani incasate de la Google in baza pozitionarii in Safari reprezinta, in cea mai mare parte, profit pentru compania Apple, asa ca nu vorbim decat despre beneficii pentru cei din Cupertino care inca nu au un motor de cautare propriu, desi zvonuri au existat.

Google genereaza cam jumatate din incasarile mobile ale Google Search multumita iPhone si iPad, asa ca a plati compania Apple pentru ceea ce are acum i-ar putea reduce substantial incasarile. Avand in vedere ca Google este dispusa sa plateasca 3 miliarde de dolari pentru asta, este clar ca incasarile sale intrec cu mult aceasta suma, altfel ar fi incercat sa negocieze conditii mult mai favorabile cu cei de la Apple.

“Google is paying Apple billions of dollars to remain the default search engine on iPhones and iPads, Bernstein said in a note to investors on Monday. The firm believes that Google will pay Apple about $3 billion this year, up from $1 billion just three years ago, and that Google’s licensing fees make up a large bulk of Apple’s services business.”

Google nu se poate baza doar pe Android pentru trafic in Google Search si nici nu este sigura de faptul ca utilizatorii vor face intotdeauna schimbari in optiunile browserului. Google prefera sa plateasca pentru a fi sigura ca genereaza incasari mari din motorul de cautare pe care il detine, iar foarte multa lume este multumita de faptul ca el exista si este atat de util in momentul de fata.