iOS 11 – una dintre Schimbarile cele mai Bune

iOS 11 vine cu foarte multe schimbari pregatite de catre compania Apple, iar una dintre ele are legatura cu toate clipurile video inregistrate de catre noi folosind terminale iPhone, sau tablete iPad. Apple a anuntat in iunie ca va implementa suport pentru tehnologia HEVC, High Efficienty Video Coding, in iOS 11, aceasta permitand o reducere substantiala a dimensiunilor clipurilor video facute de pe smartphone si tablete.

iOS 11 cu HEVC, sau H.265, poate reduce cu pana la 50% dimensiunea clipurilor video fara a afecta substantial calitatea celor inregistrate. Practic, Apple vrea sa reduca dimensiunea clipurilor video facute de catre noi pentru a avea parte de mai mult spatiu in iDevice-uri, iar HEVC este o solutie foarte buna pentru iOS 11, desi vorbim despre o tehnologie noua cu suport limitat deocamdata.

iOS 11 – una dintre schimbarile cele mai nune

iOS 11 schimbarile bune

iOS 11 are suport pentru tehnologie, dar restul sistemelor de operare ale Apple, separat de macOS High Sierra, nu il au deocamdata implementat. In aceeasi idee, nici calculatoarele cu Windows nu au suport pentru HEVC, sau H.265, disponibil in cepand cu iOS 11, asa ca trebuie sa stiti la ce sa va asteptati daca decideti sa folositi aceasta tehnologie pentru inregistrarea de clipuri video.

iOS 11 va folosi mai multa putere de procesare pentru a edita aceste clipuri video, durata necesara pentru editarea lor fiind de pana la 5 ori mai mare decat in cazul H.264. Practic, noul format video pentru iOS 11 vine cu beneficii foarte mare, dar si cu unele compromisuri, iar asta trebuie sa stie toti cei care intentioneaza sa foloseasca aceasta noua tehnologie pe propriile iDevice/Mac-uri.

“HEVC introduces notion of CTUs or coding tree units. And these it start down at 4 x 4 and go all the way up to 64 x 64. And it’s when you can use these larger sizes is when you realize the greater compression benefit. And this is especially true when you’re dealing with high resolution videos and images.”