Apple. Doua Procese din cauza Incetinirii iPhone

Apple a fost deja actionata in judecata de catre doua grupuri de clienti dupa ce a recunoscut in mod oficial ca incetineste telefoanele iPhone prin iOS.

Apple are deja intentate doua procese de catre clientii nemultumiti din cauza faptului ca iOS incetineste telefoanele iPhone dupa ce bateria depaseste un anumit grad de uzura in folosirea zilnica. La doar o zi dupa ce a confirmat faptul ca incetineste telefoanele iPhone cu baterii vechi pentru a preveni inchiderea lor, un client numit Stefan Bogdanovich, din Los Angeles, a deschis deja primul procs impotriva americanilor.

Bogdanovich a deschis procesul impreuna cu Dakota Speas, ambele persoane fiind nemultumite de faptul ca Apple le incetineste telefoanele prin iOS dupa ce alte noi modele apar, dar fara a spune public asta. Petentii sustin ca au avut model vechi ale iPhone si au descoperit ca acestea devine mai incete dupa ce modelele noi apar, compania Apple reducandu-le performantele fara a ii anunta si fara a le da optiunea de a bloca sistemul care face asta.

“Defendant breached the implied contracts it made with Plaintiffs and Class Members by purposefully slowing down older iPhone models when new models come out and by failing to properly disclose that at the time of that the parties entered into an agreement.”

Cele doua persoane cer ca Apple sa dezactiveze acest sistem din telefoanele iPhone si cer ca procesul sa acopere toti clientii din SUA, lucru care s-ar putea intampla daca Apple nu e prea convingatoare. Interesant mi se pare totusi faptul ca presa din SUA acopera compania Apple si considera normala practica, desi in realitate e ireal sa consideri ca reducerea performantelor unui telefon de 1 an e buna, daca nu esti platit sa faci asta.

Apple are deschise doua procese dupa incetinirea intentionata a iPhone

iPhone procese baterie

Al doilea proces a fost deschis impotriva Apple in Chigago, persoane din 4 state americane cu telefoane de la iPhone 5 la iPhone 7 acuzand Apple de practici inselatoare, imorale si fara etica. Mai mult decat atat, ei sustin ca Apple incalca inclusiv legislatia americana cu practicile sale, obligand clientii sa cumpere telefoane noi dupa ce actualele au performantele reduse in mod inutil de catre Apple.

Ei spun si ca inlocuirea bateriei este solutia cea mai simpla pentru a rezolva problema fara ca performantele sa fie afectate, iar cei de la Apple au inlocuit baterii o perioada, pana au realizat ca au prea multe de inlocuit. Realitatea este ca Apple trebuia sa inlocuiasca bateriile defecte in loc sa reduca performantele, dar cand profitul conteaza mai mult decat clientul, faci si tu ce poti ca sa faci mai multi bani.

“Apple needlessly subjects consumers to purchasing newer and more expensive iPhones when a replacement battery could have allowed consumers to continue to use their older iPhones.”

Din punctul meu de vedere, ideea de a reduce performantele pentru a tine telefoanele iPhone pornite, chiar daca au baterii vechi, este buna DACA ii oferi clientului optiunea de a alege daca vrea asta. Din moment ce Apple te obliga sa accepti asta fara sa-ti ofere vreo optiune, poate ca ar fi bine ca o instanta sa o invete sa isi mai respecte clientii, mai ales ca e singurul producator cu o asemenea practica stupida.