Prima Pagina iPhone Cand si Cum Limiteaza Apple Performantele iPhone

Cand si Cum Limiteaza Apple Performantele iPhone

Apple a explicat in detaliu cand si cum limiteaza performantele iPhone in functie de gradul de uzura al bateriei telefoanelor utilizatorilor.

Apple a recunoscut oficial ca limiteaza performantele iPhone cand bateria are un grad mare de uzura, dar asta stiati deja pentru ca acest scandal a cam inconjurat intreaga planeta in ultima saptamana. Compania Apple este atacata din toate partile si acum doua zile si-a cerut scuze in fata clientilor pentru modul in care limiteaza performantele iPhone, oferind si cateva explicatii.

Mai exact, compania Apple a publicat o pagina speciala in care ofera explicatii detaliate cu privire la motivele in baza carora limiteaza performantele iPhone, dar si cand se intampla asta. Ieri v-am prezentat cele 7 semne ca performantele iPhone sunt limitate de catre Apple prin iOS, iar acum aveti si o explicatie lunga privind motivele pentru care bateriile au nevoie de asta.

Apple s-a gandit abia acum, la un an distanta de implementarea acestei limitari pentru iphone, sa ofere explicatii cu privire la schimbarile pe care le-a facut fara sa anunte clar ce face. Mai jos aveti explicatia pentru limitarea performantelor iPhone, mai exact cand se activeaza automat limitarea si cum se face totul, Apple incercand sa-si linisteasca o parte dintre clientii iPhone.

Cand si Ccum limiteaza Apple performantele iPhone

iPhone cand cum limiteaza performante

Când „îmbătrânesc chimic” bateriile

Toate bateriile reîncărcabile sunt componente consumabile, iar eficacitatea lor scade odată cu îmbătrânirea chimică.

Pe măsură ce bateriile pe bază de litiu-ion îmbătrânesc din punct de vedere chimic, capacitatea lor de a menține starea de încărcare se diminuează. Acest lucru ar putea face ca autonomia bateriei să scadă, adică dispozitivul să necesite încărcări mai frecvente. De asemenea, ar putea scădea și capacitatea unei baterii de a furniza rapid putere. Pentru ca un telefon să funcționeze corespunzător, componentele sale electronice trebuie să poată extrage instantaneu putere de la baterie. Un atribut care afectează livrarea instantanee a puterii îl reprezintă impedanța bateriei. O baterie cu impedanță ridicată nu poate furniza putere suficient de rapid sistemului care are nevoie de ea. Bateriile cu o vârstă chimică înaintată ar putea avea valori mai mari ale impedanței. Impedanța unei baterii va crește temporar când nivelul de încărcare este redus, dar și în medii cu temperaturi scăzute. Când acest lucru este coroborat cu o vârstă chimică înaintată, creșterea impedanței va fi mai semnificativă. Acestea sunt caracteristici chimice ale bateriei, care se regăsesc la toate bateriile pe bază de litiu-ion din domeniu.

Când se extrage putere de la o baterie care are un nivel înalt al impedanței, tensiunea bateriei va scădea mai mult decât în condiții ideale. Pentru a funcționa corespunzător, componentele electronice necesită o tensiune minimă. Printre aceste componente se numără stocarea internă a dispozitivului, circuitele de alimentare și însăși bateria. Sistemul de gestionare a puterii stabilește capabilitatea bateriei de a furniza această putere și gestionează sarcinile pentru a menține funcționalitatea dispozitivului. Când această funcționalitate nu mai poate fi asigurată cu capabilitățile întregi ale sistemului de gestionare a puterii, sistemul va închide dispozitivul pentru a proteja aceste componente electronice. Această închidere este intenționată din perspectiva dispozitivului, însă ar putea fi un comportament neașteptat pentru utilizator.

Prevenirea închiderilor neașteptate

Când bateria are un nivel de încărcare redus, o vârstă chimică înaintată sau când este folosită la temperaturi reduse, există șanse mai mari ca utilizatorii să experimenteze închideri neașteptate. În cazuri extreme, închiderile ar putea avea loc mai frecvent, iar dispozitivul devine nefiabil sau inutilizabil. iOS 10.2.1 (lansat în ianuarie 2017) include actualizări pentru modelele anterioare de iPhone care previn închiderea neașteptată a acestora. Acestea includ o funcție pentru iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus și iPhone SE prin care se gestionează dinamic vârfurile de performanță instantanee, doar atunci când este nevoie, pentru a preveni închiderea neașteptată a dispozitivelor. Această capabilitate a fost extinsă și la iPhone 7 și la iPhone 7 Plus odată cu lansarea iOS 11.2, iar noi vom continua să îmbunătățim funcționalitatea sistemului de gestionare a puterii și în viitor. Singura destinație a acestei funcții este de a preveni închiderile neașteptate, astfel încât dispozitivul iPhone să poată fi folosit în continuare.

Această capabilitate de gestionare a puterii funcționează prin analizarea unei combinații între temperatura dispozitivului, nivelul de încărcare a bateriei și impedanța bateriei. Doar dacă aceste variabile impun, iOS va gestiona în mod dinamic performanța maximă a unora dintre componentele sistemului, cum ar fi procesorul și unitatea grafică, cu scopul de a preveni închiderile neașteptate. Drept urmare, sarcinile dispozitivului vor fi echilibrate automat, ceea ce permite distribuirea optimizată a activităților sistemului și evitarea creșterilor de performanță bruște simultane. În unele cazuri, utilizatorii ar putea să nu observe nicio diferență în ceea ce privește performanțele dispozitivului la utilizarea de zi cu zi. Nivelul diferențelor percepute depinde de măsura în care dispozitivul depinde de sistemul de gestionare a puterii.

În cazurile care necesită forme mai extreme ale acestei funcții de gestionare a puterii, utilizatorul ar putea observa efecte precum:

 • durate mai mari la lansarea aplicațiilor;
 • rate de cadre mai mici la derulare;
 • reducerea intensității retroiluminării (care poate fi controlată în centrul de control);
 • un volum mai mic al difuzoarelor, cu până la 3 dB;
 • reduceri treptate ale ratelor de cadre în unele aplicații;
 • în cele mai extreme cazuri, blițul camerei va fi dezactivat, lucru care va putea fi observat în interfața camerei;
 • aplicațiile care se actualizează în fundal ar putea necesita reîncărcare în momentul lansării.

Majoritatea zonelor cheie nu sunt afectate de această funcție de gestionare a puterii. Unele dintre acestea includ:

 • calitatea apelurilor celulare și performanțele de transfer în cadrul rețelelor;
 • calitatea fotografiilor și clipurilor video capturate;
 • performanțele funcției GPS;
 • precizia localizării;
 • senzori precum giroscopul, accelerometrul și barometrul;
 • funcția Apple Pay.
 • Srb Srb

  Si asta, este comparata cu procesul dieselgate de unii destepti

 • MMG

  Daca Apple isi instiinta consumatorii cu privire la acest management de performante in functie de starea bateriei introdus in iOS, nu cred ca mai existau procesele de azi impotriva ei. Nici mie nu mi se pare ceva rau ce-a facut, dar daca era si anuntat oficial era si mai bine.

 • Bogdan

  Ma gandeam. iPad urile nu sunt afectate?

 • adi

  Ai eu sunt curios de ipad uri

 • Srb Srb

  asta da. Era o varianta, dar daca apple nu confirma aceste “zvonuri” nu prea existau procese, pt ca Apple nu a declarat nicaieri cum se va comporta device dupa un anumit timp. CUmva Apple, a zis , dar probabil pe viitor va nega totul, si va duce pe toti cei ce “speculeaza” in instante si ii va rupe la bani

 • Srb Srb

  nu se stie…nu vezi ca lumea se plange si la 30$?? cum sa aiba bani si de ipad de 600$ ?!

 • cris

  De acord cu tine MMG, dar crezi ca daca se știa , mai făcea careva upadate la 11??? Toți rămâneam pe 10.2 – 10.3.3 maxim & forever 🤔🤔😉

 • cris

  Update 😂😂🙈

 • Nu, doar iPhone-urile.

 • Andrews

  Nu ai cum să declari ceva oficial și după să negi, mai ales ca au prezentat și scuze. Nu prea știi cum merg treburile astea im afaceri din câte observ

 • Srb Srb

  pai de la 10.2 am inteles ca se manifesta

 • Srb Srb

  logic ca nu poti sa faci asa ceva
  Daca pt mine era comentariul este clar ca nu vorbesc pe intelesul omului normal. Eu vorbeam pe viitor…orice ar mai face Apple de acum incolo, NU o sa mai zica nimic oficial,catre presa, pe internet, gratis. Totul va duce in instanta…si cine are bani sa mearga cu ei acolo pt 3-4-5 ani bine cine nu..

 • cris

  Pfff.., Terminați cu prostiile … voi chiar credeți ca Apple nu știe ca minciuna are picioare scurte ???? Nu vi se pare ca tot scandalul e cusut cu ața albă ??? Apple face tot doar pentru moment , din lăcomie … sau chiar credeți ca Apple nu putea sa evite orice scandal in viitor ??? Făcea așa : implementa limitarea ca așa vroia ea, dar programa softul sa aplice limitarea la baterii cu uzura de 50, 40 % sau cât vroia ea, și gata … nema procese , nema scandal … sau credeți ca Apple are fermieri in loc de ingineri ????

 • IamtheUncle

  de mult nu am mai citit pe idevice un articol atât de bine structurat și corect gramatical

 • Srb Srb

  Pai daca nu ai mai intrat de mult timp pe aici e si normal

 • Mircea

  Acestea sunt “bau-bau” pt prosti! Se lauda an de an cat de eficiente devin noile procesoare, consum redus de energie si totusi, au nevoie de limitare in soft. La 4, 4S, 5, de ce nu existau probleme?! Sa nu mai zic ca atunci, teoretic, bateriile nu erau la fel de bune ca acum, technologic vorbind.

 • Problemele au apărut începând cu iPhone 6. Cred ca de acolo au început sa bage baterii ieftine, de proasta calitate și s-au gândit ca pot ascunde acest lucru cu o limitate de soft.

 • Vali G

  De aia nu mai cumpăr apple, nu mai au materiale si componente de calitate. Si xiaomi e mult peste Apple ca si calitate si cu vreo câțiva ani în fața lor

 • Mi Mix 2 este un telefon foarte reușit. Plus ca prețul este de 499€ și ai și garanție de 2 ani…cel puțin aici in Spania…nu poți sa ceri mai mult.

 • Vali G

  Ai dreptate

 • Vali G

  Am un văr care are Samsung s7 de un an jumate si bateria tine ca în prima zi, nu înțeleg de ce doar Apple au probleme cu bateria în afara faptului că sunt prea mici se si duc prea repede

 • E imposibil sa aiba aceeasi autonomie, indiferent de telefon. Bateriile isi pierd din capacitate in timp, este ceva universal valabil, asa functioneaza natura.

 • richard

  Nu prea. In momentul in care neaga si sunt descoperiti o vor musca si mai rau. Pt ca atunci nu va mai fi minciuna prin omisiune ci direct minciuna 100%. Si o vor musca rau de tot

 • Srb Srb

  Minciuna prin omisiune este acea minciună prin care se omit date importante, lăsând în mod deliberat o concepție greșită unei persoane.
  Ce date importante? ca in timp bateria se duce draq si la fel si performantele odata cu update’urile?Asta orice om normal o stie,iar apple niciodata nu a spus ca un iphone vechi de 2-3 ani va merge ca la inceput
  Ok lasand asta la o parte…pe viitor, Apple nu o sa mai spuna nimic,asta cu performanta s-a putut demonstra prin niste teste sintetice etc…dar in instanta fara declaratia Apple nu puteau sa o demonstreze decat daca aveau un inginer Apple si spunea cum este codul

 • Srb Srb

  imposibil ceea ce ai spus

 • Srb Srb

  e mai ok Mi Mix 2 fata de essential phone? tinand cont ca au acelasi pret

 • maus

  era normal ca softul de limitare a performantelor sa poata sa fenteze programele de benchmark. adica masina pusa pe banc pentru test, actiona softul si emisiile,,, aaaa pardon, performantele nelimitate.

 • Ufff…cam complicat. Nu știu pe care l-aș alege din cele două. Poate Essential Phone…

 • Absolut toate bateriile se degradează in timp. In funcție de calitatea lor, unele se degradează mai devreme, altele mai târziu. Dar nici o baterie nu poate sa aibă aceleași caracteristici după un an jumate.

 • Erik

  Normal ca si ipadurile vechi sunt afectate. La alea userii au observat mai de mult ca dupa un an nu se mai “misca” nimic cum trebuie, mai ales ca majoritatea sunt folosite de copii pentru jocuri mai mult decat telefoanele. Nici macar serviceul app store habar nu avea de limitarea asta din soft… acum e totu cam clar.

 • Vali G

  Probabil dar e si o baterie mare si are de unde să compenseze faptul că nu mai tine cu o jumate de ora nu cred că ar fi o problema daca bateria telefonului ține foarte mult, nici nu se observa

 • MarianR

  Problema reala nu este acest soft de mentenanta a energiei bateriei ci faptul ca, pentru a inlocui bateria telefonului, trebuie sa-si “bata joc” de carcasa telefonului cei din service. Aici au gresit toti fabricantii care au adoptat metoda “ascunderii” acumulatorului. Pentru acest lucru trebuie sa-i dam in judecata!

 • MMG

  Da, si asta e adevarat. Numai ca, mai devreme sau mai tarziu, Apple tot trebuia sa dea niste explicatii oficiale in spatiul public, ca lumea deja aflase ca din cauza bateriei se reduc performantele (lucru demonstrat usor). Se ajungea si in instanta, in cele din urma, indiferent de ce declara Apple, parerea mea.

 • Srb Srb

  corect.