Apple este Investigata de catre Autoritatile Franceze

Apple este investigata de catre un procuror din Franta incepand de saptamana aceasta, compania americana avand probleme serioase cu autoritatile.

apple investigata autoritati franta

Apple este sub investigatie in momentul de fata de catre autoritatile franceze, acestea pornind investigatia dupa ce americanii au recunoscut ca limiteaza performantele iPhone in functie de gradul de uzura al bateriei. Vorbim despre o ancheta facuta de catre un procuror din Franta impotriva celor de la Apple, deci situatia este una foarte serioasa si ar putea avea drept efect sanctiuni de natura penala.

Procurorul francez doreste sa afle in ce masura Apple si-a inselat clientii si a avut o strategie de a planifica reducerea performantelor telefoanelor sale prin actualizarile iOS pentru a forta clientii sa cumpere modelele noi. Ancheta este una preliminara, iar conform informatiilor existente acum, aceasta ar putea dura cateva luni, iar in functie de rezultate, totul s-ar putea transforma intr-un proces penal.

In Franta exista legi stricte impotriva strategiilor de a planifica reducerea performantelor telefoanelor mobile pentru a obliga clientii sa cumpere cele mai noi modele ale producatorilor. Daca autoritatile reusesc sa dovedeasca faptul ca o companie are o asemenea strategie, atunci angajatii sai pot fi condamnati la pedepse cu inchisoarea si amenzile se pot ridica la 5% din incasarile sale anuale.

“A French prosecutor has launched a preliminary investigation of U.S. tech giant Apple over alleged deception and planned obsolescence of its products following a complaint by a consumer organisation. The French watchdog’s preliminary investigation could take months, and depending on its findings, the case could be dropped or handed to a judge for an in-depth investigation. Under French law, companies risk fines of up to 5 percent of their annual sales for deliberately shortening the life of their products to spur demand to replace them.”

Apple nu a dorit sa comenteze aceasta situatie si i-a spus presei sa reciteasca comunicatul de presa in care se spunea ca americanii nu reduc performantele iPhone pentru a obliga clientii sa cumpere modelele noi. Separat de aceasta ancheta, Apple are o alta deschisa tot la un parchet din Franta, pe exact aceleasi motive, asa ca ele cel mai probabil vor fi comasate pentru a obtine mai rapid rezultatele.