Microsoft – Performantele Calculatoarelor Windows sunt Substantial Reduse!

Windows va avea performantele substantial reduse dupa instalarea patch-urilor Microsoft care ofera protectie impotriva vulnerabilitatilor Meltdown si Spectre.

microsoft performante calculatoare windows reduse

Microsoft a anuntat in cursul acestei zile ca performantele calculatoarelor Windows sunt substantial reduse dupa aplicarea patch-urilor care protejeaza utilizatorii de vulnerabilitatile Meltdown si Spectre. Desi intel a spus ca impactul asupra performantelor calculatoarelor nu ar trebui sa fie unul semnificativ, in realitate, Microsoft a anuntat ca performantele vor fi substantial reduse pentru unele calculatoare.

Microsoft spune ca procesoarele Intel Hawell, sau mai vechi, vor resimti cel mai mare impact in performante dupa instalarea patch-ului pentru Meltdown si Spectre, deci acesti utilizatori trebuie sa stie ce vor primi. Conform celor de la Microsoft, o serie de actualizari firmware pentru procesoare vor implementa modificari care vor reduce performantele cu procente formate din cifre duble.

Reducerea performantelor depinde si de versiunea Windows instalata in calculator, Windows 10 avand cea mai mica scadere in performante raportata de catre compania Microsoft. Windows 7 si Windows 8 vor avea parte de scaderea cea mai mare a performantelor, iar asta din cauza modului in care a fost gandit kernelul acestor sisteme de operare, cel al Windows 10 fiind mai bine optimizat.

Microsoft anunta ca performantele calculatoarelor Windows vor avea performantele substantial reduse

Calculatoarele cu procesoare Skylake, Kaby Lake, sau mai noi, vor avea performantele reduse cu maxim 9% dupa instalarea patch-urilor menite sa le protejeze de vulnerabilitatile Meltdown si Spectre. Calculatoarele care ruleaza Windows 10, dar au procesoare Haswell, sau mai vechi, vor avea performantele reduse cu minim 10%, iar utilizatorii vor resimti impactul, din pacate.

“With Windows 10 on newer silicon (2016-era PCs with Skylake, Kabylake or newer CPU), benchmarks show single-digit slowdowns, but we don’t expect most users to notice a change because these percentages are reflected in milliseconds. With Windows 10 on older silicon (2015-era PCs with Haswell or older CPU), some benchmarks show more significant slowdowns, and we expect that some users will notice a decrease in system performance. With Windows 8 and Windows 7 on older silicon (2015-era PCs with Haswell or older CPU), we expect most users to notice a decrease in system performance.”

Calculatorele care au procesoare Hawell, sau mai vechi, si ruleaza Windows 8 sau Windows 7 vor resimti deasemenea o reducere substantiala in performante, asa ca problemele vor fi mai mari aici. Problemele cu performantele au la baza atat modul in care au fost gandite procesoarele Intel, cat si kernelul sistemelor de operare Windows, asa ca din pacate rezolvarile vor crea mai multe probleme pentru utilizatori, ei avand de ales intre securitate si performante.

Microsoft a facut totusi alegerea corecta prin faptul ca anunta utilizatorii in legatura cu impactul mare asupra performantelor calculatoarelor, sinceritatea companiei ajutandu-i pe clienti sa faca alegerile corecte. Cei care au nevoie de performante bune de la calculatoare vor fi nevoiti sa renunte la securitatea crescuta pentru a putea beneficia de putere de procesare mai mare, totul din cauza Intel.

Din pacate, o rezolvare simpla pentru aceasta problema a procesoarelor Intel, si AMD sau ARM, nu exista, s-a anuntat ca performantele vor fi reduse serios, iar acum aflam si cat de mare este in realitate problema clientilor.