UE Aplica o Amenda Record impotriva Qualcomm din cauza Apple

ue amenda qualcomm apple

UE a anuntat astazi aplicarea unei amenzi record pentru compania Qualcomm, cuantumul acesteia fiind de 997 de milioane de dolari, iar motivul este mituirea Apple pentru a nu folosi produsele competitorilor sai. UE sustine ca Qualcomm i-a platit companiei Apple cateva miliarde de dolari pentru a nu folosi modemurile competitorilor in telefoanele iPhone si tabletele iPad, iar aici marii pierzatori sunt cei de la Intel si MediaTek.

UE sustine ca prin actiunile sale, compania Qualcomm a afectat capacitatea firmelor competitoare de a genera concurenta pe piata modemurilor pentru telefoane mobile si tablete in ultimii ani. Qualcomm a avut incasari de 20 de miliarde de dolari in cursul anului 2017, deci amenda impusa de catre cei de la UE reprezinta 5% din incasarile totale ale companiei, insa desigur ca ea nu este finala si poate fi atacata la instantele europene.

Conform contractelor in baza carora UE impune aceasta amenda, daca Apple ar fi produs un singur model al iPhone fara modem Qualcomm, americanii ar fi trebuit sa returneze miliardele de dolari primite si sa plateasca despagubiri. Desigur ca Apple a avut de castigat de pe urma acestei colaborari si cu siguranta a beneficiat de preturi preferentiale pentru modemurile folosite in iPhone si iPad, dar Qualcomm este cea care a gresit, in final.

“EU antitrust regulators slapped a 997 million euro ($1.23 billion) fine on U.S. chipmaker Qualcomm on Wednesday for paying Apple so that the iPhone maker only used its chips, blocking rivals such as Intel. The European Commission said its investigation, launched in 2015, covered the period from 2011 to 2016 and took into account Qualcomm’s market dominance in LTE baseband chipsets, which enable rapid 4G mobile connections.”

Apple a primit bani de la Qualcomm in ultimii 5 ani pentru a-i folosi modemurile 4G LTE in iPhone si iPad, dar in aceasta perioada de 5 ani a explorat posibilitatea de a contracta alte companii, alegand intr-un final Intel in 2016. Amenda pe care Qualcomm trebuie sa o plateasca in aceasta situatie este impresionant de mare, dar in functie de apelul care va fi realizat impotriva sa, cuantumul ar putea scadea simtitor, ea putand fi chiar si anulata.