CE Investigheaza Achizitia Shazam de catre Apple

Comisia Europeana a pornit o investigatie in ceea ce priveste initiativa companiei Apple de a cumpara Shazam, ea putand fi blocata de catre autoritatile europene.

ce investigheaza apple shazam

Comisia Europeana a anuntat astazi initierea unei investigatii care are drept scop aflarea daca achizitia Shazam de catre compania Apple va afecta concurenta in industrie. Cereri de investigatie au venit din Austria, Franta, Italia, Islanda, Norvegia, Spania si Suedia, deci vorbim despre interes extrem de mare pentru a se verifica daca exista probleme cu achizitia.

CE vrea sa descopere daca exista sansa ca alte companii europene cu profil similar cu cel al Shazam ar putea fi afectate de aceasta achizitie extrem de importanta anuntata de Apple. In general cam toate achizitiile atat de importante sunt intai investigate de catre autoritati inainte de a fi aprobate, iar ceea ce se intampla acum nu ar trebui sa mire.

Cred ca inclusiv Apple, sau Shazam s-au asteptat ca la un moment dat sa existe o investigatie privind intentiile companiilor de a fuziona in anul 2018. Compania Apple a anuntat anul trecut ca vrea sa cumpere Shazam, asa ca era de asteptat ca in lunile acestea sa fie pornita o investigatie care sa verifice daca achizitia va afecta in mod negativ concurenta de pe piata.

“On the basis of the elements submitted by Austria and the countries joining the referral request, and without prejudice to the outcome of its full investigation, the Commission considers that the transaction may have a significant adverse effect on competition in the European Economic Area. The Commission has also concluded that it is the best placed authority to deal with the potential cross-border effects of the transaction.”

In cazul in care Comisia Europeana va decide ca achizitionarea Shazam de catre Apple va afecta capacitatea altor companii de a concura in industrie, atunci ea va fi blocata. Shazam este o companie britanica, iar Marea Britanie inca este in UE, asa ca Apple si Shazam trebuie sa-l convinga pe comisarul european pentru concurenta de bunele intentii pe care le au.