Prima Pagina Google Google: Despagubiri COLOSALE din cauza Android

Google: Despagubiri COLOSALE din cauza Android

Google urmeaza sa plateasca despagubiri uriase din cauza sistemului de operare Android, compania pierzand un proces extrem de important astazi in SUA.

Google Despagubiri COLOSALE Android

Google a pierdut recent un proces in fata celor de la Oracle, instantele americane ajungand la decizia ca Android a utilizat in mod nelegal API-uri Java de cand a fost lansat, iar cei de la Oracle vor despagubiri uriase. Stim cu totii ca Android foloseste Java in foarte multe aspecte ale functionarii sale, insa cei de la Oracle au reusit sa demonstreze ca Google a utilizat in mod incorect software-ul lor, iar acum Google va trebui sa plateasca pentru asta.

Google ar urma sa plateasca pana la 9 miliarde de dolari din cauza utilizarii Java in Android, suma uriasa ceruta de catre Oracle urmand a fi analizata de catre o instanta de rang inferior celei care a hotarat ca Google a gresit. Suma este foarte mare si ar putea creste daca Oracle ar putea demonstra ca Android a adus beneficii monetare substantiale pentru companai Google in cei aproape 10 ani din momentul lansarii pentru telefoane mobile.

Google – despagubiri colosale din cauza Android

Google ar fi obtinut profit de 21 de miliarde de dolari de pe urma Android de-a lungul anilor, refuzand sa licentieze Java de la Sun, inainte de a fi cumparata de Oracle, iar acum 9 miliarde sunt ceruti de catre cei din urma. Suma reprezinta aproape jumatate din profitul calculat a fi generat de catre platforma Android pentru cei de la Google, desi e foarte posibil ca in realitate profitul castigat de catre compania americana sa fie mult mai mare.

“Google’s use of the Java API packages was not fair. The fact that Android is free of charge does not make Google’s use of the Java API packages noncommercial. Giving customers ‘for free something they would ordinarily have to buy’ can constitute commercial use.”

Google nu doar ca va fi obligata sa plateasca despagubiri pentru folosirea Java in Android, ci va fi obligata sa plateasca si pentru a licentia tehnologia de la Oracle, iar asta ar putea aduce costuri pentru producatorii de telefoane si tablete. Android e gratuit acum pentru ca Google foloseste software gratuit, dar Java nu prea e gratuita, asa ca s-ar putea sa vedem impunerea unor costuri de licentiere si pentru producatorii de telefoane, tablete si nu numai.

 • adisavaro

  Cam nasol de google. Sper sa nu fie chiar asa si sa scape de pedeapsa

 • amfetamin

  Aoleu,pai dacă vor trebui sa plătească producătorii de android la google ca sa licențieze android pe care pana acum l-au primit moca,vreo jumate dintre ei vor trage obloanele.

 • Viorel Predatorul

  Și ce alternative au?

 • amfetamin

  Pai nu prea au,ori plătesc ori își dezvolta singuri un OS. Ceea ce nu prea văd sa fie in stare niciunul dintre ei,dacă cel mai cel dintre ei(Samsung) nu e in stare(vezi “succesul” Bada OS) ce pretenții sa mai ai de la alții? Ii vezi tu de ex. pe Huawei sa dezvolte un OS proprietar? Aia nu știu cum sa copieze Apple la indigo de la design(P20,căștile AirPods) pana la interfața care se aseamănă izbitor cu iOS-ul,ce sa-și mai bată capul să creeze ceva de la zero?
  Repet,asta in ideea in care google nu are încotro și se hotărăște sa monetizeze android licențiind-ul.

 • Dan

  Hai să nu-i mai plângem. Are balta pește…

 • Dan

  iOS 😜😅😂

 • Baltazar

  Acum vom vedea dacă, și în USA, justitia e … oarbă !

 • Viorel Predatorul

  Vor face recurs. Suma pare a fi uriașă și va trebui corelată și cu ce profit a generat Oracle cu Java. Dacă ei au obținut 1 miliard profit, ar fi exagerat sa ceară despăgubiri altora de 9 miliarde.