Co-Fondatorul WhatsApp a RENUNTAT la o AVERE si a Parasit Facebook

WhatsApp este in centrul unui nou scandal deschis de catre unul dintre co-fondatorii platformei, care a parasit Facebook si a renuntat la o avere pentru a o face.

whatsapp avere facebook

WhatsApp a fost cumparata acum cativa ani de catre Facebook pentru suma de 22 de miliarde de dolari, iar co-fondatorii sai, Jan Koum si Brian Acton, au devenit angajatii celor din Mountain View. Eu au primit actiuni Facebook in valoare de multe miliarde de dolari, plus bani, dar aveau in contracte o clauza conform careia, daca se incearca monetizarea WhatsApp fara ca ei sa stie,  isi vor primi toate actiunile in momentul descoperirii faptelor, nu la indeplinirea unui termen in care trebuiau sa ramana angajati.

WhatsApp a fost un proiect important pentru Acton, iar in urma numeroaselor presiuni ale presedintelui Facebook de a-si monetiza platforma, a decis sa renunte la actiuni in valoare de 850 de milioane de dolari doar pentru a pleca din companie. Ceva similar a facut si Jan Koum dupa ce Facebook a inceput sa-i preseze sa gaseasca metode de a afisa reclame, sau a monetiza platforma in orice mod, fara a strica sistemul de criptare, doar pentru a genera bani prin intermediul ei.

Co-Fondatorul WhatsApp a RENUNTAT la o AVERE si a Parasit Facebook

WhatsApp a fost facuta de catre Acton si Koum in ideea de a anu avea reclame, ei urand reclamele, dar Facebook nu prea gasea metode de a scoate bani de pe urma ei, asa ca intr-un final a reusit sa-i alunge pe co-fondatori. Lui Zuckerberg putin i-a pasat de acest lucru, incercand sa-l oblige pe Action sa monetizeze WhatsApp, insa nu s-a mers atat de departe incat totul sa fie facut fara ca acesti doi co-fondatori sa stie, asa ca ei au pierdut niste bani.

“Acton și Koum au avut o clauză în contractul lor, care le-a permis să obțină toata alocarea de actiuni dupa 4 ani de la vanzarea companiei, dacă Facebook ar fi inceput sa “implementeze inițiative de monetizare” fără consimțământul lor. … A fost probabil cel mai scump punct de vedere din istorie. Acton a facut o captură de ecran a prețului acțiunilor înainte de a pleca – decizia l-a costat 850 de milioane de dolari.”

WhatsApp a ramas fara singurii oameni care mai protejau existenta ei fara reclame, acum cei de la Facebook implementand optiunea care le ofera companilor posibilitatea de a trimite mesaje promotionale catre utilizatori. Dincolo de acest punct, e greu de spus cum va mai incerca Facebook sa scoata bani de pe urma WhatsApp, insa din moment ce a investit 22 de miliarde de dolari in achizitia platforme, cu siguranta vrea sa scoata cumva si bani de pe urma sa.