Google Chrome Update va AFECTA SUTE de MII de Site-uri

Google Chrome update va avea parte de o actualizare in perioada urmatoare care va afecta sute de mii de website-uri din lumea intreaga, iata in ce mod.

Google Chrome https website

Google Chrome va avea luna aceasta parte de o noua actualizare majora lansata de catre compania Google pentru utilizatorii din intreaga lume, insa se pare ca ea va afecta sute de mii de website-uri de pe glob. Versiunea 70 a Google Chrome este asteptata pentru lansare undeva in jurul datei de 16 octombrie, iar conform informatiilor aparute pana acum, cel putin cateva sute din principalele 1 milion de website-uride pe internet vor fi afectate de schimbarile integrate.

Google Chrome va afecta o cifra cu mult mai mare decat atat, la nivel global, iar totul are la baza certificatele HTTPS folosite pentru aceste website-uri, mai exact cele vechi emise de catre compania Symantec inainte de iunie 2016. Vorbim aici atat despre website-uri dedicate utilizatorilor obisnuiti, cat si despre website-uri guvernamentale, sau website-uri ale unor mari universitati, schimbarile Google Chrome impunand implementarea altora de catre detinatorii de website-uri.

Google Chrome Update va AFECTA SUTE de MII de Site-uri

Google Chrome nu va bloca website-urile respective pentru accesare, insa va afisa mesaje de avertizare pentru vizitatori care le vor spune ca respectivele website-uri nu au certificate de securitate sigure, deci nu sunt sigure. Asta desigur ca ii va convinge pe unii utilizatori sa evite sa interactioneze cu acele website-uri, daca le vor accesa folosind Google Chrome, dar in realitate totul are la baza certificate HTTPS vechi, care ar trebui totusi sa fie sigure in continuare.

“A lot of secure sites are set to grind to a halt with security error messages in the next version of Google Chrome, after the browser will drop trust for a major HTTPS certificate provider following a series of security incidents. Chrome 70 is expected to be released on or around October 16, when the browser will start blocking sites that run older Symantec certificates issued before June 2016, including legacy branded Thawte, VeriSign, Equifax, GeoTrust and RapidSSL certificates.”

Google Chrome nu are implementata aceasta schimbare fara ca multe avertismente sa fie facute de catre compania Google in ultimele luni, americanii afirmand in repetate randuri ca nu vor mai acorda incredere certificatelor vechi ale celor de la Symantec. Google Chrome a avut anumite tipuri de certificate HTTPS trecute in aceeasi categorie precum cele ale Symantec inca din momentul lansarii versiunii 66, deci daca veti vedea mesaje de avertizare pe anumite website-uri, stiti care e problema.