Huawei. Ce face Guvernul Romaniei dupa ALERTELE din SUA

Huawei. Guvernul Romaniei reactioneaza intr-un final in urma tuturor avertismentelor privind produsele chinezilor, iata ce a avut de spus privind tara noastra.

huawei mcsi

Huawei. Compania chinezeasca a terminat anul 2018 cu o lovitura foarte dura aplicata de catre guvernul SUA, care a inceput sa-si contacteze aliatii, in special pe cei din NATO, pentru a ii avertiza in legatura cu pericolul pe care il reprezinta produsele chinezilor. Desi americanii sustin ca si-au alertat toti partenerii cu privire la amenintarea pe care o presupune folosirea echipamentelor Huawei Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale din Romania spune ca nu stie nimic.

Huawei. Ministrul a afirmat pentru presa din Romania ca a inceput o consultare cu institutiile statului, care se ocupa de siguranta nationala, pentru a vedea la ce riscuri este supusa tara noastra prin folosirea produselor chinezilor. Practic, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale nu e “la curent” cu problemele de care discuta mai toata lumea, Huawei avand unele dintre produse interzise deja in anumite tari europene, dar si de pe alte continente, alte interziceri fiind pregatite.

Huawei. Ce face Guvernul Romaniei dupa ALERTELE din SUA

Huawei. Chiar daca Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale nu stie nimic in legatura cu problemele de securitate pe care le-ar avea produsele chinezilor, cei de la SRI, MAE, MAI, STS, ar trebui sa aiba informatii in acest sens. Huawei este un producator ale carui echipamente sunt folosite in sisteme informatice care tin de siguranta nationala a tarii, asa ca, teoretic, daca ar exista probleme cu ele, atunci in mod sigur ar trebui sa fie o institutie care sa stie ce se intampla.

Precizăm că instituția noastră nu dispune până în prezent de informații suplimentare primite de la partenerii americani sau europeni pe tema Huawei. Prin urmare, am lansat un proces de consultare cu instituțiile și autoritățile naționale cu competență și expertiză în acest domeniu în vederea reunirii tuturor informațiilor relevante de care dispun autoritățile statului român pe acest subiect. Vom reveni cu informații actualizate pe măsura finalizării procesului de consultare interinstituțională.

Huawei. Avand in vedere modul in care se “misca” lucrurile in statul roman, ar putea trece si cateva luni pana cand Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale ar putea oferi informatii cu privire la aceasta problema. Desigur ca nu trebuie aruncata vina pe SRI, sau celelalte institutii care protejeaza Romania, insa avand in vedere ca a trecut mai bine de jumatate de an de cand s-au anuntat problemele cu echipamentele Huawei, iar MCSI nu stie nimic, e clara lipsa de interes pentru siguranta nationala.