Vodafone. A LANSAT Prima Retea 5G din Romania

Vodafone. Operatorul de telefonie mobila a lansat astazi prima retea 5G pentru clientii din Romania, iata unde este disponibila, si cat de mari sunt vitezele.

Vodafone 5G Romania

Vodafone. A anuntat astazi lansarea primei retele 5G din Romania, o premiera care pune operatorul intr-un avantaj teoretic fata de concurenta pentru aceasta noua tehnologie, dar care in realitate nu inseamna mai nimic. Vodafone a anuntat lansarea retelei 5G pentru zona Pipera – Voluntari, urmand acoperirea 5G sa fie extinsa si la alte zone din Capitala, dar deocamdata nu se stie foarte clar cam cand ar trebui sa se intample acest lucru in 2019.

Vodafone. Desi a lansat prima retea 5G din Romania, operatorul de telefonie mobila nu are in oferta telefoane care sa fie compatibile cu retelele 5G din tara noastra, deci reteaua nu poate fi efectiv folosita de catre clienti. Cei de la Vodafone au spus ca undeva prin vara vor avea disponibile si primele telefoane compatibile cu aceasta retea 5G, deci practic in momentul de fata e ceva facut doar ca sa fie, fara vreo utilitate reala, desi telefoane 5G exista in Europa.

Vodafone. A LANSAT Prima Retea 5G din Romania

Vodafone. Reteaua 5G a operatorului de telefonie mobila va permite atingerea unor viteze teoretice de download de pana la 955 Mbps, si de 53 Mbps pentru upload, dar desigur ca vitezele reale vor fi mai mici. Practic, reteaua 5G a celor de la Vodafone ar trebui sa fie de 1 Gbps, iar clientii se vor putea conecta la ea folosind telefoane compatibile, fara a schimba SIM-urile, dar aparent fara optiuni speciale disponibile in abonamentele lor.

În prezent, rețeaua 5G Supernet este disponibilă în zona Pipera-Voluntari, unde există o concentrare de clienți, dar ne vom extinde în perioada următoare spre Băneasa și alte zone din Capitală, plus câteva orașe din țară.

Vodafone. Reprezentantii operatorului afirma ca toti cei care au telefoane compatibile 5G vor putea sa experimenteze noile viteze inclusiv in anumite zone centrale ale Capitalei, desi deocamdata nu e foarte clar ce inseamna asta. Practic, desi reteaua e lansata pentru zona Pipera – Voluntari, se pare ca exista unele turnuri 5G si prin centrul Bucurestiului, dar cei de la Vodafone deocamdata n-au listat locatiile in care vitezele vor putea fi testate de catre clienti.

Vodafone. E foarte posibil ca operatorul sa se fi grabit cu reteaua pe care a lansat-o astazi, insa cineva trebuia sa o faca, pentru ca retelele 5G vor ajunge in numar tot mai mare in Romania in 2019.