Vodafone. PROBLEMA cu Prima Retea 5G din Romania

Vodafone. Prima retea 5G din Romania a fost lansata de catre operatorul de telefonie mobila, dar ea are si o problema care ar putea avea un impact majora.

Vodafone problema 5g

Vodafone. Ieri a anuntat lansarea primei retele 5G din Romania, operatorul de telefonie mobila venind pe piata cu o premiera care suna bine in teorie, dar in practica e cam departe de a fi utila. Desi cei de la Vodafone au lansat prima retea 5G din Romania, in momentul de fata nici macar nu au telefoane 5G compatibile care sa poata fi folosite in ea, doar cei care-si cumpara telefoane 5G din alte tari putand sa beneficieze de reteaua de 1 Gbps, si doar in anumite zone din Capitala.

Vodafone. Totusi, marea problema a retelei de telefonie nu e asta, ci ar putea fi foarte curand din cauza faptului ca Huawei este unul dintre furnizorii de echipamente in baza carora infrastructura a fost creata. Huawei si Ericsson sunt furnizorii de echipamente ai Vodafone pentru reteaua 5G, iar asta in conditiile in care produsele de telecomunicatii ale chinezilor au fost interzise total in SUA, partial in Marea Britanie, iar Comisia Europeana va trebui sa ia o decizie in vara.

Vodafone. PROBLEMA cu Prima Retea 5G din Romania

Vodafone. Desi deocamdata nimeni nu le interzice operatorilor din Romania sa foloseasca echipamente de telecomunicatii ale celor de la Huawei, sau ZTE, acest lucru ar putea fi totusi impus de catre Comisia Europeana, din vara. Pana la 1 iulie statele membre trebuie sa faca o analiza a riscurilor de securitate pe care le-ar putea avea daca permit folosirea echipamente de telecomunicatii chinezesti pentru retelele de telefonie mobila, iar Huawei risca sa fie interzisa in UE, ceea ce ar fi problematic pentru Vodafone.

Vodafone. Desigur ca si ceilalti operatori din Romania folosesc echipamente ale chinezilor, reteaua Supernet 4.5G fiind facuta cu echipamentele lor, deci o interdictie in intreaga Uniune Europeana ar fi o lovitura dura. Nu doar Vodafone ar fi serios afectata, ci inclusiv Orange, Telekom, sau RCS & RDS, toate aceste trei companii avand mari parti din infrastructura facute folosind echipamentele celor de la Huawei, sau chiar ZTE.

Vodafone. Pana una-alta, daca intrati cumva in posesia unui smartphone 5G, atunci puteti cauta prin capitala semnalul retelei pentru a va bucura de vitezele de pana la 1 Gbps.

6 COMENTARII

 1. Nu e 5G adevarat, e miscarea care au facut-o cei din america acum 1 an si ceva, 4G++ cu iconita de 5G. Produsul comercial, care gestioneaza retelele 5g nu e lansat inca

 2. Asociația Pro Consumatori lansează campania de informare „Stop 5G” pentru a atrage atenția asupra pericolelor aplicării tehnologiei 5G. Asociația afirmă că tehnologia 5G este testată pe românii din București și Florești
  Asociația Pro Consumatori, organizatie de utilitate publica, membra a Organizatiei Europene a Consumatorilor, lansează Campania Națională de Informare și Educare „Stop 5G”, informează un comunicat primit pe adresa redacției.
  Scopul acestei campanii este atragerea atenției autorităților statului român „asupra pericolelor generate de aplicarea tehnologiei 5G în România pentru mediu, oameni și orice altă formă de viață”.
  Asociația afirmă că statul român a trecut la etapa de implementare a testelor în teren, la București de către Vodafone și la Florești(Cluj) de către Orange, „fără ca populația să fie informată despre efectele adverse asupra sănătății sau bunăstării consumatorilor de servicii de telefonie mobila si internet wireless”.

  Iată ce afirmă Asociația Pro Consumatori:

  S-a trecut in 2019 la etapa testelor de implementare in teren, la Bucuresti de catre Vodafone si la Florești din județul Cluj de catre Orange, fara ca populatia sa fie informata despre efectele adverse asupra sanatatii sau bunăstarii consumatorilor de servicii de telefonie mobila si internet wireless. Despre dezavantajele privind securitatea datelor personale se vorbeste tangential, mai mult din perspectiva vulnerabilitatii sistemelor institutionalizate de date. Aspectele privind securitatea datelor institutionalizate sunt publicate doar pentru eliminarea concurentei puternice a gigantului chinez de telecomunicatii Huawei.

  Nimic nu scapa oficial despre efectele negative asupra sanatatii, bunăstarii oamenilor și a mediului. Daca se mai fac auzite voci neoficiale despre acest subiect, mai mult in mediul online, atunci acestea sunt rapid contracarate ca vehiculand probleme de mult timp reglementate in Uniunea Europeana sau promovand informatii neconfirmate, chiar tendentioase, contrare progresului tehnologic cu orice pret. Recent, peste 200 de cercetători din peste 35 de țări au semnat o petiție cerând un moratoriu pentru lansarea tehnologiei 5G, până când se va dovedi că nivelul de radiații la care vom fi expuși cu toții este sigur.

  Înca din 2011 Organizația Mondială a Sănătății a clasificat radiațiile telefoniei mobile drept un posibil cancerigen, pe baza legăturilor asociate între telefonia mobilă și un risc sporit de gliom, o formă de cancer cerebral, motivand astfel: “În cazul moleculelor vii, oscilațiile produc modificări în metabolismul celular, ducând la scăderea imunității organismului și la scăderea coeziunii țesuturilor, facilitând inclusiv dezvoltarea a diferite forme de cancer, mai ales cerebral. Efectele nocive depind de intensitatea radiațiilor electromagnetice, care cresc exponențial, adică proporțional, în funcție de apropierea față de instalațiile ce le produc”.Astfel, telefonia mobilă intră în aceeași categorie cu DDT-ul și cu vaporii de benzină. Cu toate acestea, conform Institutului Național pentru Cancer din SUA (), doar „un număr limitat de studii au evidențiat o asociere statistică între folosirea telefoniei mobile și riscul de cancer cerebral…, dar cele mai multe studii nu au găsit nicio legătură”, iar poziția oficială a Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC, ) din aceeasi tară este că „nu există dovezi științifice care să dea un răspuns concret la această întrebare. Nu știm sigur dacă radiațiile de la telefoanele mobile pot cauza probleme de sănătate mai târziu în viață.”

  Oare chiar asa sa fie?

  In domeniul radiatiilor retelelor 5G am identificat peste 140 de articole tehnice si stiintifice publicate numai in 2018 pe plan international, care evidentiaza impactul negativ asupra sanatatii si mai ales efectele insuficient controlate ale acestor campuri electromagnetice pulsate. Totusi, dovezile clinice acumulate despre oameni bolnavi, sensibili și afectați de electrosmog, dovezi experimentale legate de distrugerea ADN, a celulelor și organelor într-o largă varietate de plante și animale, precum și dovada epidemiologică a faptului că majoritatea afecțiunilor civilizației moderne: cancer, boli de inimă și diabet sunt, în mare parte, cauzate de poluarea electromagnetică. Toate acestea constituie subiectul unei baze de articole de literatură stiintifica cu mai mult de 10000 studii de specialitate. Nicio persoană, animal, pasăre sau insectă de pe planetă nu va avea capacitatea de a evita expunerea, 24 ore pe zi, 365 zile pe an, la nivele de radiație din domeniul microundelor, care sunt de zeci până la sute de ori mai mari decât ceea ce există în acest moment. Densitatea planificată a transmițătoarelor de frecvențe pentru telecomunicatii este imposibil de imaginat. În plus față de milioanele de stații 5G noi de pe Pământ vor fi și 20.000 sateliți in spațiu pe orbita geostationara pentru aproximativ 200 miliarde de dispozitive mobile cu caracter receptor-transmițător.

  Unele frecvențe utilizate de stațiile de telecomunicatii 5G, cum este cea de 23,8 GHz, pot furniza semnaturi identice cu cele ale vaporilor de apă, determinând astfel sateliții de meteorologie să furnizeze informații eronate. „Nu am ști dacă semnalul este complet natural”, a spus Jordan Gerth, meteorolog la Universitatea din Wisconsin-Madison. În consecință prognozele ar deveni mai puțin corecte, dacă meteorologii încorporează aceste date false în modelele lor, dupa cum se concluzioneaza intr-un articol publicat in prestigioasa revistă “Nature” Mai multe detalii pe :

 3. Da, ma? Vitezele de download nu sunt spectaculoase. Reclama-i mare. Despre protectia la campurile de radiatii electromagnetice (microunde) nu se spune nimic. Pentru lucratorii lor, care lucreaza temporar in astfel de campuri exista norma de protectie, dar pentru oamenii care vor locui permanent pe langa antenele lor nu exista. Bizonii se vor bucura de jucarii inutile si vor muri pe capete de cancer, fezandati la microunde.