ATENTIE! Autoritatile Romani fac o AVERTIZARE IMPORTANTA

autoritati romane avertizare

Autoritatile romane fac astazi o avertizare foarte importanta pentru toti cetatenii din tara noastra, si este imperios necesar sa stiti ceea ce este anuntat pentru ca puteti fi vizati. Mai exact, cei de la CERT-RO au facut o avertizare importanta cu privire la atacurile de tip ransomware, care au crescut in intensitate in Romania in ultima perioada.

Conform autoritatilor de la CERT-RO, se pare ca institutiile medicale incep sa fie vizate de catre hackeri cu aceste atacuri de tip ransomware, iar asta e foarte periculos. Atacurile de tip ransomware cripteaza si blocheaza calculatoarele si datele din ele, hackerii cerand bani in schimbul decriptarii si deblocarii lor, sumele fiind de obicei mari.

Autoritatile fac si o serie de recomandari pe care romanii trebuie sa le respecte pentru a nu fi victime ale hackerilor, si a avea datele blocate de catre acestia. Mai jos aveti o lista pe care ar trebui sa o respectat cu foarte mare strictete deoarece va poate ajuta sa va protejati mai bine impotriva atacurilor de tip ransomware :

  • “nu deschideți fișierele primite prin e-mail decât în situația în care cunoașteți expeditorul iar în cazul unei suspiciuni adresați-vă personalului de specialitate
  • evitați accesarea ”ofertelor ” irezistibile din mediul online, indiferent de forma prin care le primiți (email, whatsapp, messenger, facebook etc.)
  • asigurați-vă că aveți un backup al fișierelor pe un dispozitiv care nu este conectat la rețea
  • asigurați-vă că dispozitivele pe care le utilizați atunci când navigați online sunt updatate și au instalate soluții de securitate (firewall, antivirus, antimalware etc.)
  • apelați numărul unic 1911 pentru raportarea acestor incidente
  • accesați ghidurile puse la dispozție pe site-ul CERT-RO”