Raed Arafat: Decizie RADICALA privind 112 si Apelurile de Urgenta

Raed Arafat, seful DSU, a anuntat astazi o schimbare radicala pregatita pentru serviciul 112 in urma tragediei din Caracal, iata ce va face Guvernul Romaniei.

Raed Arafat Decizie RADICALA privind 112 si Apelurile de Urgenta

Raed Arafat, seful Departamentului pentru situatii de urgenta, DSU, a anuntat astazi o decizie radicala, privind modul de functionare al sistemului 112, si efectuarea localizarilor pentru apeluri. Conform acestuia, STS va promova mult mai puternic aplicatia apel 112, care are integrata tehnologia Advanced Mobile Location, despre care v-am vorbit ieri, si care face localizare exacta in baza GPS-ului, dar in anumite conditii.

Raed Arafat spune deasemenea ca va fi modificata si legea, din Romania, iar asta deoarece prevederile GDPR ar impiedica serviciul 112 sa localizeze oamenii cand fac un apel telefonic, din cauza prevederilor europene pentru protectia datelor personale. Raed Arafat sustine ca e nevoie de consimtamantul persoanei cand suna la 112 pentru a fi si localizata, iar legea va fi modificata pentru ca acel consimtamant sa fie dat automat cand suni.

Raed Arafat: Decizie RADICALA privind 112 si Apelurile de Urgenta

Ideea de a promova aplicatia apel 112 mai mult e proasta, pentru ca in situatii de urgenta oamenii nu stau sa caute diverse aplicatii prin telefoane, ci suna direct la 112 din interfata standard. Mai mult decat atat, aplicatia e inutila fara GPS activat si internet pornit, deci in loc sa o promoveze mai bine ar schimba legea si implementa AML pentru 112, acel sistem luand automat datele de localizare la initierea apelului.

„Am stabilit că pe termen scurt există deja o aplicaţie a STS care trebuie să fie promovată până la implementarea unui sistem mai modern. Cât mai mulţi cetăţeni trebuie să descarce această aplicaţie pe telefon. Se va modifica legislaţia privind sistemul Advance Mobile Location. Pregătim textele de modificare. Acestea ar putea fi adoptate prin OUG, la întoarcerea Parlamentului din vacanţă. S-a ridicat problema consimţământului persoanei care apelează 112. Cu toate reglementările privind accesul la datele personale s-a ridicat problema că noi putem da informaţii despre locul în care se află o persoană, iar ea să nu dorească acest lucru. Vom introduce în lege că dacă persoană sună la 112, automat îşi dă acceptul pentru datele privind localizarea.”

Serviciul de urgenta 112 avea nevoie de aceasta tehnologie de ani si ani de zile, unii spunand ca ea nu e greu de implementat, dar acum face parte dintr-un proiect licitat de STS, blocat de altii prin contestatii. De ce STS nu a implementat tehnologia AML pentru serviciul de urgenta 112 nu spune nimeni, si adevarul nu il vom afla vreodata, pentru ca asta stau lucrurile in Romania, unde nici dupa ce mor oameni nu se schimba nimic.

Cat va dura pana cand va fi implementata tehnologia nu se stie, dar ea nu functioneaza si pe telefoanele non-smart, care oricum nu au nici RO-ALERT.