STS. De CATI ANI a avut Nevoie pentru a face Aplicatia Apel 112

STS a avut nevoie de cativa ani buni pentru a mplementa pentru Romania o tehnologie de localizare mult mai exacta, iata ce a spus in legatura cu aceasta problema.

STS. De CATI ANI a avut Nevoie pentru a face Aplicatia Apel 112

STS a creat pentru Romania o aplicatie pentru telefoane mobile numita Apel 112, aceasta permitand folosirea tehnologiei AML pentru a transmite date despre geolocalizare catre operatorii 112 cand romanii cer ajutor. Desi aplciatia Apel 112 a fost lansata in cursul anului 2018, ea putea fi lansata inca din 2015, sau 2016, la scurt timp dupa ce STS a modernizat infrastructura folosita pentru 112, si avea posibilitatea de a prelua aceste informatii in apeluri.

STS a fost intrebata de ce a avut nevoie de peste 3 ani de zile pentru a crea aplicatia Apel 112, si tehnologia speciala folosita in ea, iar raspunsul a fost ca a avut nevoie de o lunga perioada de testare “in conditii de siguranta”. Ce anume inseamna asta e greu de inteles, la fel de greu de inteles cum o institutie ca STS are nevoie de atatia ani pentru a crea o aplciatie ca Apel 112, desi in realitate trebuia implementata tehnologia AML direct la 112.

STS. De CATI ANI a avut Nevoie pentru a face Aplicatia Apel 112

STS a testat, testat, testa, testat pana s-a plictisit aplicatia Apel 112, iar abia acum, dupa ce a murit o tanara sechestrata in Caracal a luat decizia de a implementa suport AML si ELS, dar probabil mai mult fortata de Guvern. Pentru mai toata lumea este foarte greu de inteles de ce un serviciu menit sa salveze vieti este administrat intr-un mod defectuos care in loc sa salveze vieti, le lasa sa moara fara ajutor.

“În perioada la care faceți referire, Serviciul de Telecomunicații Speciale a realizat demersuri și testări în vederea implementării, în condiții de siguranță, a celor două metode de localizare precisă dezvoltate intern de STS (HTML5 geolocation şi aplicaţia mobilă Apel 112). Informații suplimentare cu privire la aceste demersuri se regăsesc în comunicatul de presă emis de STS în data de 28.07.2019, disponibil pe site-ul instituției noastre.”

STS a trecut printr-un scandal foarte mare acum cativa ani cand una vion s-a prabusit in munti si nu a putut fi localizat doctorul care a apelat 112 si a cerut ajutorul autoritatilor. In 2019 s-a intamplat ceva similar, doar ca intr-un oras, dar intre aceste perioade totul a functionat ca si cum nimic nu s-a intamplat, fara imbunatatiri, fara dorinta de a face ceva intr-adevar bun pentru romani, iar aplicatia Apel 112 e departe de a fi asa ceva.

STS va implementa tehnologiile AML si ELS pentru serviciul 112, dar totul va dura cateva luni bune, in cel mai bun caz, deci nu se stie cam cand vor beneficia romanii de localizarea exacta pe care o asteptau.