Huawei: OFICIAL, PROBLEME MARI in Romania, CE Spun Autoritatile

Huawei are probleme foarte mari in Romania, autoritatile facand un anunt oficial in cursul zilei de ieri cu privire la sitautia companiei chinezesti.

Huawei PROBLEME MARI Romania Autoritatile

Huawei are probleme foarte mari in Romania in momentul de fata, autoritatile facand ieri o declaratie surprinzatoare in legatura cu situatia in care se afla compania chinezeasca acum. Unul dintre motivele din cauza carora licitarea frecventelor 5G in Romania a fost amanata este acel memorandum semnat de Klaus Iohannis in SUA, care printre altele indirect prevede interzicerea echipamentelor Huawei in retelele romanesti.

Huawei furnizeaza echipamente de telecomunicatii pentrut toti operatorii de telefonie mobila din Romania, iar RCS & RDS si Vodafone le folosesc deja inclusiv in retelele 5G pe care le au deja active. Acum autoritatile vor sa afle in ce masura sunt ele periculoase pentru siguranta nationala a tarii echipamentele 5G de la Huawei, iar abia mai apoi vor decide daca ele pot fi folosite in retelele din tara, si licitatia 5G va fi organizata dupa aceasta etapa.

Huawei: OFICIAL, PROBLEME MARI in Romania, CE Spun Autoritatile

Huawei va avea echipamentele investigate de catre autoritatile romane pentru a se descoperi eventuale brese care ar permite accesarea de date de la distanta, eventual de catre guvernul chinez, fara ca cineva sa stie. Acum cateva luni Klaus Iohannis spusese ca va cere in CSAT investigarea Huawei, dupa ce a semnat acel memorandum, insa acum e ocupat cu campania electorala, deci totul va astepta pana in decembrie, sau abia pana in 2020.

“Nu ne putem preface că nu există acest memorandum cu SUA şi atunci cerinţa noastră este transpunerea acestui memorandu care este clasat strict secret în legislaţia primară. Aceşti oameni au dreptul să aibă toate informaţiile când vin să cumpere ceva de la statul român. Noi ne-am făcut treaba, factorii externi ne-au adus în această situaţie.Este o desfăşurare de forţe care a depăşit instituţia noastră.”

Huawei va trebui sa dea foarte multe explicatii si in Romania in legatura cu acuzatiile facute de catre SUA privind echipamentele sale, iar asta desigur ca tot la presiunea americanilor ca ei sa nu livreze produse si aici. Daca Huawei va primi interdictie la folosirea echipamentelor 5G in Romania, atunci va fi o problema foarte mare, pentru ca acum compania are contracte foarte profitabile in tara noastra, si ar pierde foarte multi bani de pe urma ei.

Huawei a afirmat intotdeauna ca nu are probleme de securitate cu produsele sale, si ca nu exista motive sa credem ca ele pot fi exploatate de la distanta, astfel ca ramane sa vedem ce vor descoperi si autoritatile.