Acest VIDEO INCREDIBIL iti Arata CUM a Evoluat o Galaxie in 14 MILIARDE de Ani

Un video incredibil ne prezinta evolutia unei galaxii in decursul a aproape 14 milairde de ani, iata cum se formeaza si se modifica universul in care traim.

Un clip video impresionant iti arata cum s-a format si a evoluat o galaxie in aproape 14 miliarde de ani, si ne confirma din nou cam cat de mici suntem in acest univers foarte mare, dar unii dintre voi probabil ca n-ati uitat acest lucru. Ceea ce vedeti in clipul video de mai sus este o simulare pentru modul in care a evoluat galaxia care poarta denumirea TNG50, una nu foarte interesanta, este prima a carei evolutie a fost simulata atat de complex.

Galaxia este una uriasa, iar formarea sa este foarte apropiata de cea a Big Bang-ului, adica evenimentul care a creat universul asa cum il stim noi astazi, deci vorbim si despre una dintre cele mai vechi galaxii cunoscute omenirii. In prima parte a clipului video veti vedea un gaz dens care este reprezentat in culori deschise, in timp ce gazele mai putin dense sunt reprezentate de culori mai inchise, materia cenusie fiind prezenta in partea stanga jos.

Evolutia unei galaxii de-a lungul a 14 miliarde de ani este ce va ce nu vezi prea des

Simularea reprezinta un spatiu care acopera distante de aproximativ 230 de milioane de ani-lumina, iar acesta este doar un inceput pentru alte simulari care vor putea prezenta si evolutia altor galaxii similare. Totusi, pentru a putea realiza o simulare de acest gen a fost folosit supercalculatorul Hazel Hen din Stuttgart, Germania, acesta avand procesoare care combina peste 16.000 de nuclee ce au lucrat constant timp de 1 an pentru a face simularea.

„Experimentele numerice de acest gen sunt deosebit de reușite atunci când obții mai mult decât ai introdus. În simularea noastră, vedem fenomene care nu au fost programate explicit în codul de simulare. Aceste fenomene apar într-un mod natural, din interacțiunea complexă a ingredientelor fizice de bază ale universului nostru model.”

Foarte importanta in realizarea simularii a fost modelarea materiei cenusii, care nu poate fi observata in mod direct prin vreun telescop, dar care au fost reproduse pe calculator pentru a prezenta mai clar evolutia. Mai mult decat atat, in simulare au fost incluse inclusiv reprezentari ale stelelor, gaz cosmic, campuri magnetice, dar si gauri negre uriase, peste 20 de miliarde de particule din univers fiind reprezentate in incredibilul clip video.

Simularea ar putea sta la baza uneia similare care ar putea fi facuta si pentru Calea Lactee, insa desigur ca va fi nevoie de foarte mult timp pana cand am putea vedea cum va arata si evolutia galaxiei noastre.