RO-ALERT: Anunt MAJOR cu Privire la Digi Mobil, Orange, Vodafone, Telekom

RO-ALERT este in centrul unui anunt foarte important cu privire la Digi Mobil, Orange, Vodafone, Telekom, iata ce decizie au luat autoritatile romane.

RO-ALERT Anunt Digi Mobil, Orange, Vodafone, Telekom

RO-ALERT este sistemul de alertare a populatiei in caz de urgenta, el fiind dezvoltat de catre STS si deja activ in Romania de mai bine de un an, insa se pare ca nu totul a fost 100% pregatit pentru trimiterea mesajelor catre oameni. Pe 3 decembrie au fost finalizate si ultimele conditii de utilizare a RO-ALERT prin retelele operatorilor Digi Mobil, Orange, Vodafone, Telekom, astfel ca toti romanii ar trebui sa primeasca mesajele la timp.

RO-ALERT va fi interconectat cu retelele Digi Mobil, Orange, Vodafone, Telekom in doua puncte, adica la sediile STS din Bucuresti si Brasov, astfel ca prin ele vor fi transmise mesajele catre populatie in situatia in care exista o urgenta si trebuie trimisa o alerta. Digi Mobil, Orange, Vodafone, Telekom au obligatia de a face interconectarea prin conexiuni de minim 100 Mbps cu infrastructura STS, iar separat de asta ar trebui sa existe o linie de rezerva de minim 1 Mbps.

RO-ALERT: Anunt MAJOR cu Privire la Digi Mobil, Orange, Vodafone, Telekom

RO-ALERT trebuie sa aiba toate mesajele distribuite in retelele Digi Mobil, Orange, Vodafone, Telekom cu filtrele impuse de catre operatori, iar filtrarea mesajelor se va face la fiecare celula GSM din zona aleasa pentru transmiterea mesajului. Mai mult decat atat, Digi Mobil, Orange, Vodafone, Telekom trebuie sa transmita catre STS mesaje de confirmare a alertei trimisa prin RO-ALERT la maxim 3 minute de la initierea expedierii mesajului.

“Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a agreat, în cadrul Consiliului Consultativ desfășurat în data de 3 decembrie 2019, decizia care stabilește condițiile tehnice referitoare la utilizarea rețelelor publice mobile de comunicații electronice și conectarea acestora cu sistemul RO-ALERT în vederea transmiterii mesajelor de alertare a populației.”

Digi Mobil, Orange, Vodafone, Telekom trebuie deasemenea sa puna la dispozitia STS si o lista a tuturor celulelor radio prin care pot fi transmise mesajele RO-ALERT, astfel incat autoritatile sa stie si cum pot distribui respectivele alerte. Daca apar probleme la distribuirea mesajelor RO-ALERT, Digi Mobil, Orange, Vodafone, Telekom trebuie sa le rezolve in maxim 8 ore, iar daca apar probleme la celulele GSM, ele trebuie rezolvate in maxim 24 de ore.

STS a convenit cu Digi Mobil, Orange, Vodafone, Telekom aceste reguli privind transmiterea mesajelor venite prin intermediul RO-ALERT, astfel ca niciunul nu poate sa se planga de ceva, ci doar sa trimita mesajele pentru a alerta populatia, la nevoie.