LUNA: NASA Anunta Vestea foarte PROASTA pentru Noile Misiuni

LUNA este in centrul unui anunt al NASA care vine cu niste vesti foarte proaste cu privire la viitoarele misiuni pe care vor sa le faca americanii.

LUNA transport

LUNA este in atentia NASA de cativa ani, agentia spatiala americana stabilind un obiectiv ca pana in 2024 sa readuca oamenii pe satelitul natural al Pamantului ca un precursor al primelor misiuni pentru a ajunge pe Marte. Pentru ca nu are suficienti bani, sau suficient timp, cei de la NASA si-au modificat planurile in ceea ce priveste misiunile noi pentru a trimite oamenii spre LUNA, alegand sa renunte la una dintre componentele cheie ale acestora.

LUNA urma sa aiba noi astronauti readusi de catre NASA prin intermediul unui hub spatial care ar fi gazduit temporar si navele care ar fi trebuit sa faciliteze aselenizarea modulelor lunare pregatite de catre americani. Cei de la NASA au anuntat ca renunta la construirea acestora, astfel ca isi va transporta astronautii catre LUNA fara a mai folosi un asemenea intermediar, asa cum s-a intamplat si cu aproape 6 decenii in urma, cand primul om a pasit acolo.

LUNA: NASA Anunta Vestea foarte PROASTA pentru Noile Misiuni

LUNA are prin proiectul Artemis programata de catre NASA trimiterea unor astronauti care sa o exploreze, dar construirea acelui hub cosmic ar fi generat posibile intarzieri pentru intregul program, asa ca se renunta la el. Desigur ca a renunta la hub acum reprezinta o tentativa a NASA de a isi continua proiectul in conditii mai propice pentru indeplinire, insa a reveni pe LUNA nu e chiar atat de usor, chiar daca Donald Trump a impus acest obiectiv pentru agentie.

“Ce vom face pentru a merge mai departe și a face acest lucru? Iar răspunsul este că trebuie să mergi mai departe și să elimini toate lucrurile care adaugă riscului de program pe parcurs. Dacă scoateți Gateway din calea critică pentru aterizarea lunară din „24, cred că ceea ce am făcut este să creăm un program Gateway mult mai bun. Din perspectivă fizică, vă pot garanta că nu avem nevoie de aceasta pentru această lansare.”

LUNA a depus eforturi foarte mari pentru a isi duce la indeplinire misiunile prin care sa readuca oamenii pe luna, dar din pacate e greu de spus in momentul de fata in ce masura isi va indeplini programul. Cele mai recente proiecte ale NASA au avut intarzieri mari, astfel ca unele misiuni spatiale n-au fost lansate chiar atunci cand a trebuit, si de aceea este agentia atat de precauta in momentul de fata in ceea ce priveste anularea acestei componente.

LUNA este un obiectiv important pentru NASA, iar daca ei vor reusi sa isi duca la indeplinire planul, atunci e foarte posibil ca si proiectul de a duce oamenii pe Marte sa se desfasoare asa cum isi doreste ea.