Ministerul Sanatatii: fumatul e factor de risc pentru Coronavirus ?

Declarații de presă

Declarații de presă susținute de premierul Ludovic Orban la Palatul Victoria#LudovicOrban #PalatulVictoria

Publicată de Guvernul României pe Joi, 26 martie 2020

UPDATE: Ministrul Sanatatii si-a dat cu doar cateva minute in urma demisia, si e posibil ca interimar sa fie numit Nelu Tataru. Primul-ministru Ludovic Orban va face o declaratie de presa la ora 10:30.

Ministerul Sanatatii vine astazi cu un raspuns pentru una dintre intrebarile cele mai arzatoare pe care le au romanii in legatura cu noul Coronavirus, si lamuririle sunt importante in contextul in care circula foarte multe stiri false pe internet in momentul de fata.

Ministerul Sanatatii spune ca fumatul si vaping-ul reprezinta un factor de risc in cazul noului Coronavirus, ele putand creste atat riscul de infectare, cat si evolutia spre forme severe ale bolii, si e bine sastiti acest lucru dintr-o sursa oficiala de informatii.

“Organizația Mondială a Sănătății avertizează că atât mâinile, cât și țigările pot fi contaminate, iar prin aducerea lor în mod repetat la nivelul gurii este favorizată infectarea. Fumatul duce și la creșterea numărului receptorilor pe care noul coronavirus îi folosește pentru a intra în celule și a le infecta => creșterea riscului de infectare la fumători.

Consumul de alte produse pe bază de tabac (narghilea), favorizează transmiterea de la o persoană la alta, mai ales prin folosirea de piese bucale și furtunuri nesterile.

Fumătorii prezintă anumite anomalii la nivelul plămânilor (inflamație, fibroză), care împiedică buna funcționare a acestora în condiții normale.

În cazul unei infecții, inclusiv cu noul coronavirus, riscul de a dezvolta o formă severă de boală este crescut în cazul fumătorilor din cauza anomaliilor deja existente la nivelul plămânilor.”

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că atât mâinile, cât și țigările pot fi contaminate, iar prin aducerea lor…

Publicată de Ministerul Sănătăţii – România pe Miercuri, 25 martie 2020