Android: ATENTIE, MARE Magazin de Aplicatii SPART de Hackeri

Android este in centrul atentiei dupa ce un foarte mare magazin tert de aplicatii a fost spart, datele a zeci de milioane de oameni fiind furate.

Android aptoide

Android este cel mai popular sistem de operare pentru telefoane mobile din lumea intreaga, si desi Google Play Store este magazinul oficial de aplicatii pentru toti oamenii, exista totusi si altele terte. Unul dintre ele este Aptoide, are foarte multe aplicatii, dar si zeci de milioane de utilizatori, iar un hacker spune ca a reusit sa sparga serverele sale, si a reusit sa fure datele a peste 39 de milioane de utilizatori care il folosesc pentru a instala aplicatii in telefoane.

Android, ca sistem de operare liber, permite instalarea de aplicatii de oriunde fara probleme, iar Aptoide a atras increderea a zeci de milioane de oameni, care au acum distribuite datele e forumuri dedicate hackerilor. Cel care sustine ca a reusit sa sparga magazinul a publicat datele a 20 de milioane de utilizatori de telefoane Android, acestea continand email-urile de logare, parolele in format hash, si nu doar atat, dei problema este una foarte mare.

Android: ATENTIE, MARE Magazin de Aplicatii SPART de Hackeri

Android a avut in Aptoide un model de magazin de aplicatii separat in care fiecare utilizator isi poate personaliza selectia de aplicatii, iar acest hack ne arata iar ca nimic nu este 100% sigur in ziua de azi. Baza de date a Aptoide ar fi fost furata acum mai bine de o saptamana, deci daca aveti un telefon cu sistem de operare Android si ati folosit acel magazin, ar fi bine sa va schimbari acea prola in cazul altor conturi, daca ati mai folosit-o si pe altundeva.

„Am aflat că baza de date Aptoide ar fi putut fi victima unui atac de hacking și a unei posibile încălcări a bazei de date. Echipa noastră evaluează amenințarea și, dacă este confirmată, ia măsuri pentru remedierea acesteia. Între timp, am dori să vă asigurăm că toate parolele utilizatorilor au fost criptate. Pe lângă adresa de e-mail folosită pentru conectare și parola criptată, în baza de date nu există date personale ale utilizatorului Aptoide. – au afirmat cei de la Aptoide.”

Android nu poate fi protejat de catre Google si in ceea ce priveste magazinele terte de aplicatii, ar asta e ceva ce toti utilizatorii trebuie sa stie, pentru ca isi pun datele in pericol cand le folosesc. Din pacate atacurile de acest gen nu sunt o raritate, si e de asteptat ca ele sa continue pentru ca exista foarte mare interes pentru datele utilizatorilor de telefoane Android, iar daca Aptoide a fost spart, atunci alte magazine terte de aplicatii pot fi sparte deasemenea.

Android este un sistem de operare liber, in care utilizatorii pot face orice isi doresc, dar asta ii lasa deasemenea si foarte vulnerabili in fata atacurilor de acest gen, care ii pot lasa fara foarte multe date.