Planeta Marte: Descoperirea UIMITOARE care Surprinde Lumea

Planeta Marte are o descoperire impresionanta anuntata de catre cercetatori, acestia fiind surprinsi de concluzia la care au ajuns in urma analizelor.

Planeta Marte magnetism

Planeta Marte este in centrul unei noi descoperiri foarte importante care a fost anuntata in mod oficial astazi, iar aici vorbim despre ceva ce a eludat timp de multe decenii cercetatorii din intreaga lume. Se pare ca planeta Marte are un camp manetic al carui activitate a inceput cu mult mai devreme decat se credea initial, sau cel putin asta spun cercetatorii universitatii British Columbia in urma unei noi analize detaliate a planetei.

Planeta Marte a avut campul magnetic folosit pentru a reduce impactul vanturilor solare asupra suprafetei, dar si a impiedica particulele incarcate de energie, de la soare, sa intre prin atmosfera. Planeta Marte nu mai are de extrem de mult timp un camp magnetic activ, fiind una dintre putinele planete din sistemul nostru solar in care lipseste unul, ceea ce desigur ca a generat multe teorii si semne de intrebare.

Planeta Marte: Descoperirea UIMITOARE care Surprinde Lumea

Planeta Marte are totusi asa-numite campuri “crustale”, care creeaza campuri de magnetism ce protejeaza planeta de vanturile solare si particulele incarcate de energie. Aceste campuri erau absente acum 3.9 miliarde de ani pe planeta Marte, iar cercetatorii au crezut ca fostul camp magnetic era inactiv abia de atunci, insa insa in realitate se pare ca el a disparut cu 3.7 – 4.5 miliarde de ani in urma, difrenta de cateva sute de milioane de ani contand mult.

“Absența câmpurilor magnetice cruste deasupra bazinelor marțiene Hellas, Argyre și Isidis este adesea interpretată ca dovadă a unui timp înainte, cu 4,1 miliarde de ani (Ga), sau cu întârziere, după 3,9 Ga în urmă. Revizuim aceste interpretări folosind noi date de câmp magnetic MAVEN. Câmpurile slabe sunt prezente pe bazinul Borealis vechi de 4,5 G, cu trecerea la câmpuri puternice corelate cu marginea bazinului. Câmpurile magnetice, limitate la un strat aproape de suprafață, sunt de asemenea detectate deasupra vechiului Lucus Planum de 3,7-Ga.”

Planeta Marte ar fi avut un cap magnetic atat acum 4.5 miliarde de ani in urma, cat si acum 3.7 miliarde de ani in urma, si cercetatorii cred ca el a disparut si reaparut intre aceste doua perioade. Ei cred ca formarea unor bazine hidrologice ar fi dus la reaparitia si intr-un final disparitia totala a campului magnetic de pe planeta Marte, si asa au ajuns la concluzia ca exista o diferenta de cateva sute de milioane de ani intre calculele initiale si cele de acum.

Planeta Marte nu mai are de multa vreme acel camp magnetic, dar e interesant de vazut ce anume s-a intamplat din trecut si pana in momentul de fata cu sistemul de protectie impotriva vanturilor solare.