Gaura Neagra: Cercetatorii ULUITI de ceea ce au Observat

Gaura neagra care s-ar fi format intr-o galaxie indepartata i-a uluit pe cercetatorii care monitorizeaza cu foarte mare atentie intregul spatiu cosmic.

gaura neagra supernova

Gaura neagra este un obiect extrem de misterios, iar cercetatorii observatorului din sudul Europei au ramas uluiti de ceea ce au vazut la o distanta considerabila de Pamantul nostru. Mai exact, ei cred ca e posibil ca o stea albastra din galaxia Kinman sa se fi transformat intr-o gaura neagra pentru ca a disparut pur si simplu din zona in care fusese observata, iar aceasta ar fi una dintre explicatiile pe care ei le-au luat acum in calcul.

Gaura neagra formata in urma disparitiei acestei stele, care avea o luminozitate de 2.5 milioane de ori mai puternica decat cea a Pamantului, n-ar fi vizibila pentru cercetatori. In aceasta idee, ei cred ca disparitia stelei din observatiile lor s-ar datora fie transformarii ei intr-o gaura neagra, fie ascunderii in spatele unui nor de praf cosmic, iar cum ambele teorii sunt plauzibile, ei incearca sa vada daca nu cumva au fost martorii unui eveniment special.

Gaura Neagra: Cercetatorii ULUITI de ceea ce au Observat

Gaura neagra care ar fi formata in urma unui eveniment de acest gen ar fi una supermasiva, avand in vedere dimensiunea stelei care ar fi trecut prin acest proces extrem de important. Steaua nu s-ar f transformat intr-o supernova pentru ca pana acum cercetatorii n-au descoperit vreo dovada a unei asemenea explozii, ci spun ca e posibil ca ea sa se fi transformat intr-o gaura neagra, daca nu e ascunsa in spatele unui nor de praf cosmic foarte dens.

“Folosind telescopul foarte mare al Observatorului European (VLT), astronomii au descoperit absența unei stele masive instabile într-o galaxie pitică. Oamenii de știință cred că acest lucru ar putea indica faptul că steaua a devenit mai puțin strălucitoare și parțial întunecată de praf. O explicație alternativă este că steaua s-a prăbușit într-o gaură neagră, fără a produce o supernovă. „Dacă este adevărat”, spune liderul echipei și doctorand Andrew Allan de la Trinity College Dublin, Irlanda, „aceasta ar fi prima detectare directă a unei astfel de stele monstru care își încheie viața în acest mod.””

Gaura neagra formata intr-un asemenea mod ar fi ceva complet neobisnuit, iar asta pentru ca, pana acum, cercetatorii au descoperit ca stelele se transforma intai in supernove, iar apoi devin gauri negre. Descoperirea cercetatorilor e una foarte interesanta, iar daca steaua s-a transformat direct intr-o gaura neagra, atunci putem vorbi pentru o premiera pentru cei care au observat asta..

Gaura neagra rezultata nu va fi vizibila vreodata pentru cercetatorii de pe Pamant, astfel ca va ramane cel mai probabil un mister daca nu e vorba despre un nor de praf cosmic in spatele careia s-ar ascunde steaua din acea galaxie.