Planeta Saturn: Mister INCREDIBIL Descoperit de Cercetatori

Planeta Saturn are un mister incredibil descoperit de catre cercetatori, iata ce au observat, si cat de mult schimba asta ceea ce stiau despre planeta.

Planeta Saturn distantare

Planeta Saturn este a doua cea mai mare din sistemul nostru solar, si una dintre cele care este inconjurata de inele, insa un alt mister a fost descoperit recent de catre cercetatori, si este unul foarte important. Mai exact, cercetatorii au descoperit ca luna Titan de langa planeta Saturn se indeparteaza de aceasta la o distanta mai mare decat se credea initial, si asta s-ar intampla de surprinzator de multa vreme, conform observatiilor facute.

Planeta Saturn are in orbita mai multe luni, iar Titan este una dintre cele mai interesante pentru cercetatori, si conform masuratorilor, orbita sa se modifica anual cu 11 centimetri. Practic, in fiecare an luna Titan se indeparteaza cu 11 centimetri de planeta Saturn, iar in perioada de observare, adica 2004 – 2017, ea s-a indepartat cu mai bine de un metru de planeta in jurul careia se invarte, ceva ce pe unii cercetatori i-a surprins din multe puncte de vedere.

Planeta Saturn: Mister INCREDIBIL Descoperit de Cercetatori

Planeta Saturn nu este singura la care a fost descoperit un asemenea fenomen, in cazul Pamantului si al lunii intamplandu-se ceva identic, satelitul nostru indepartandu-se destul de mult in peste 4 miliarde de ani. Cercetatorii nu se asteptau ca si pe planeta Saturn sa se intample ceva similar, astfel ca au ramas surprinsi de ceea ce au descoperit, in special in ceea ce priveste distanta, ei recunoscand ca initial au facut alte calcule privind fortele care sunt exercitate intre cele doua corpuri din sistemul solar.

“Titan era de așteptat să se așeze pe orbita sa, cu o mică modificare a acestei poziții de-a lungul miliardelor de ani de la formarea sa. Acum, un studiu a folosit măsurători de la nava spațială Cassini (care a orbitat pe Saturn din 2004 până în 2017) pentru a determina că Titan are o orbită care crește cu un uimitor 11 centimetri în fiecare an.”

Planeta Saturn are mai multe luni care se invart constant in jurul sau, insa cercetatorii nu stiu in cazul cator dintre ele se intampla ceva similar precum ceea ce au observat in cazul lunii Titan. Nu ar fi exclus ca si alte luni care orbiteaza planeta Saturn sa treaca prin procese similare in momentul de fata, si chiar de foarte multa vreme, asa ca ramane sa vedem ce anume vor mai descoperi cercetatorii, si cat de multe vor putea explica cu privire la tot.

Planeta Saturn ramane una dintre cele mai importante din sistemul solar, ramane una care este monitorizata constant, dar si care inca mai ascunde foarte multe secrete.