Gaura Neagra: Imaginea ULUITOARE, ce NU a mai Vazut NIMENI

Gaura neagra observata de catre cercetatori le-a oferit o imagine uluitoare pe care nimeni nu a mai vazut-o pana in prezent, iata ce ne arata ei.

Gaura Neagra vazut

Gaura neagra este unul dintre cele mai periculoase obiecte din univers, avand o putere pe care oamenii de stiinta cu greu o pot masura, ele fiind capabile sa inghita intregi stele planete, si nu numai, indiferent de dimensiunile acestora. In mod complet surprinzator, oamenii de stiinta au reusit sa surprinda ceva ce nu parea posibil, o gaura neagra care devoreaza o stea, intr-un proces numit “spaghetificare” de catre cei care l-au vazut.

Gaura neagra din imaginea de mai jos, care reprezinta o reproducere 3D a unui eveniment de acest gen, este aratata cum inghite complet o stea, ceea ce nu se intampla chiar atat de rar in univers, stelele si planetele fiind devorate des de gauri negre. Totusi, pana acum oamenii de stiinta n-au reusit sa observe un asemenea proces care implica o gaura neagra, insa iata ca avem intr-un final si o reprezentare 3D a unui asemenea tip de eveniment important.

Gaura Neagra: Imaginea ULUITOARE, ce NU a mai Vazut NIMENI

gaura neagra vazut devorare
FOTO: ESO.

Gaura neagra distruge o stea in mod treptat, separand materialele din care aceasta este formata, iar de aici vine termenul de “spaghetificare”, unul menit sa creeze o imagine vizuala in capul celor care aud despre acest fenomen. Evenimentul despre care vorbim acum a fost detectat in 2019 de catre cercetatori ca o explozie de lumina in indepartatul univers, totul durand nu mai putin de 6 luni de zile, timp in care oamenii de stiinta au adunat date.

“Am fost pregătiți – am avut timpul pregătit pentru telescop pe unele dintre cele mai mari și mai bune telescoape din lume. Se pare că a dat roade pentru că am arătat cu adevărat o privire minunată asupra acestui lucru. Acestea mai rapide sunt mai greu de găsit, așa că sugerează că ar putea exista o mulțime de aceste erupții de scurtă durată care au scăpat atenției noastre până acum.”

Gaura neagra se afla la 215 milioane de ani lumina de Pamant, si cercetatorii au privit cu uimire o premiera pe care nu se asteptau sa o poata inregistra, mai ales pentru o perioada atat de lunga de timp. Este impresionant faptul ca explozia de lumina a ajuns pana la Pamant de la o distanta atat de mare, insa gaura neagra a distrus o stea suficient de mare incat in multe colturi ale universului sa poata fi observat acest efeniment cu totul special.

Gaura neagra pe care cercetatorii o monitorizeaza nu pare sa mai aiba si alte planuri pentru meniul din perioada urmatoare, dar e clar faptul ca experienta prin care au trecut cercetatorii e una impresionanta.