Gaura Neagra: FOTO ULUITOARE a NASA ce a SURPRINS Omenirea

Gaura neagra care apare intr-o fotografie uluitoare a NASA ne dezvaluie ceva ce foarte rar este observat in univers de catre oamenii de stiinta.

Gaura Neagra nori

Gaura neagra dintr-o distanta galaxie a fost monitorizata intens de catre NASA, iar cercetatorii agentiei spatiale americane au reusit sa surprinda o imagine care a uluit intreaga omenire dupa ce a fost dezvaluita. Mai exact, cei de la NASA au reusit sa surprinda in 2003 o imagine cu o gaura neagra care arunca un jet foarte puternic de gaze in univers, si asta intr-o galaxie care se afla la o distanta foarte mare in raport cu Pamantul, dar chiar si asa, totul a fost inregistrat.

Gaura neagra pe care o puteti vedea in imaginea de mai jos este una supermasiva, si este localizata in galaxia NGC 1068, chiar in centrul sau, o regiune in care se formeaza de obicei multe stele si planete. Felul in care aceste gaze sunt aruncate in univers de catre aceasta gaura neagra are la baza un nor foarte mare de gaze, cu o masa care ar fi de aproximativ 5 milioane de ori mai mare decat cea a soarelui, deci vorbim despre ceva urias.

Gaura Neagra: FOTO ULUITOARE a NASA ce a SURPRINS Omenirea

Gaura Neagra nori gaze
FOTO: NASA

Gaura neagra ar avea aceasta formatiune noroasa intinsa pe distante care variaza de la doar cativa ani lumina, si pana la 300 de ani lumina, deci vorbim despre zone colosale din univers acoperite de catre ele. Gaura neagra arunca in mod normal jeturi de acest gen doar atunci cand inghite un obiect cosmic de mari dimensiuni, adica o stea, sau o planeta, insa de aceasta data cei de la NASA n-au spus daca au observat un asemenea eveniment intamplandu-se.

“Această imagine compusă din raze X (albastră și verde) și optică (roșie) din 2003 a galaxiei active, NGC 1068, arată gazul care suflă într-un vânt de mare viteză din vecinătatea unei găuri negre supermasive centrale. Regiunile de formare intensă a stelelor din brațele spirale interioare ale galaxiei sunt evidențiate atât prin emisie optică, cât și prin raze X. Se consideră că forma alungită a norului de gaz se datorează efectului de canalizare a unui tor sau a unui nor în formă de gogoșă, de gaz rece și praf care înconjoară gaura neagră. Torul, care apare ca pata albă alungită în imaginile cu raze X însoțitoare, are o masă de aproximativ 5 milioane de Sori. Observațiile radio indică faptul că torul se extinde de la câțiva ani lumină de la gaura neagră la aproximativ 300 de ani lumină.”

Gaura neagra este un obiect foarte miserios, iar de obicei nu este observat in asemenea tipuri de evenimente, insa iata ca de aceasta data cei de la NASA se pot lauda cu o asemenea realizare. Desigur ca vorbim despre un eveniment care se intampla destul de rar in univers, dar chiar si asa, NASA pare sa fi reusit sa se uite la timpul potrivit spre aceasta gaura neagra pentru a putea surprinde o imagine precum cea uluitoare de mai sus.

Gaura neagra din aceasta galaxie a mai fost monitorizata de catre NASA, insa pana acum nu s-a mai confirmat vreun alt eveniment similar, desi oricand e posibil sa mai aflam date.