Huawei: Situatia din Romania si Decizia Importanta Asteptata

Huawei este in asteptarea unei decizii foarte importante in Romania, iar asta ar putea afecta foarte serios situatia sa in tara noastra, iata de ce.

Huawei asteptarea

Huawei este vanata de catre SUA in intreaga lume, americanii incercand sa-si convinga partenerii strategici din cate mai multe zone de pe glob sa trateze compania chinezeasca drept un pericol pentru siguranta nationala. Romania a semnat, prin presedintele Klaus Iohannis, un memorandum, in 2019, prin care agrea indirect sa interzica accesul Huawei la retelele 5G din tara noastra, ceea ce desigur ca nu s-a intamplat inca, si nu se stie inca metoda de aplicare, sau cand se va intampla asta.

Huawei vinde echipamente de telecomunicatii si telefoane in Romania in momentul de fata fara vreo restrictie, iar asta pentru ca SUA nu a putut obtine mai mult de la noi decat un document. Huawei a facut lobby pentru ca Romania sa nu-i interzica echipamentele 5G in retelele sale, in toamna anului trecut fiind desfasurata o campanie masiva in mediul online pentru prezentarea companiei intr-o lumina buna, dar cat succes va avea in atingerea scopului real e greu de spus.

Huawei: Situatia din Romania si Decizia Importanta Asteptata

Huawei ar putea avea echipamentele 5G blocate cel putin in partile importante ale retelelor 5G din Romania, asa cum s-a intamplat in alte tari din Europa, ele fiind permis acolo in principal in zonele putin populate. In Romania s-ar putea intampla ceva similar, o solutie echilibrata care nu ar bloca total folosirea echipamentelor de telecomunicatii ale Huawei in retelele 5G, dar ar reduce si riscul ca informatii importante sa poata fi furate de chinezi.

Huawei nu va avea vanzarea telefoanelor blocata in Romania, asa cum s-a intamplat in SUA, acest lucru fiind extrem de departe de o posibila implementare in tara noastra. Singura problema a Huawei pe plan local e cu echipamentele de telecomunicatii, iar daca restrictia pentru 5G s-ar aplica si la retelele 3G, sau 4G, atunci lucrurile ar deveni si mai complicate, iar operatorii de telecomunicatii ar trebui sa faca schimbari majore in infrastructura.

Huawei asteapta de ceva vreme ca o decizie cu privire la echipamentele sale 5G sa fie luata de catre autoritatile romane, dar nimeni nu stie cand ar putea veni ea, prioritatea acum fiind pandemia de Coronavirus.