Huawei: Ce se Intampla in Romania dupa Noul Proiect de Lege

Huawei interdictii

Huawei este unul dintre cei mai mari producatori de telefoane si echipamente de telecomunicatii din intreaga lume, acest lucru fiind cunoscut de catre foarte multe persoane, mai ales dupa scandalul sanctiunilor din SUA. Unii dintre voi poate va amintiti, altii poate nu, dar in 2019 presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat un memorandum cu SUA prin care tara noastra se angaja sa cam blocheze Huawei de la furnizarea de echipamente pentru retelele 5G.

Huawei a incercat in 2020 sa duca o campanie de promovare a brand-ului si imaginii sale in Romania, in special pentru a incerca sa intoarca decizia autoritatilor cu privire la rolul sau in viitoarea infrastructura 5G din tara, dar n-a avut succes. Un nou proiect de lege aprobat de catre Guvernul Romaniei in cursul zilelor trecute blocheaza practic Huawei de la a mai furniza echipamente de telecomunicatii 5G in Romania deoarece va avea nevoie de aprobarea CSAT pentru asta.

Huawei: Ce se Intampla in Romania dupa Noul Proiect de Lege

Huawei trebuie sa demonstreze in fata CSAT ca echipamentele sale sunt sigure, si ca nu pot fi furate date, insa acest lucru e foarte greu de realizat, pentru ca americanii au furnizat cel mai probabil dovezi ca echipamentele nu sunt sigure. Daca nu exista asemenea dovezi furnizate de catre americani pentru Romania, atunci poate ca exista o sansa pentru Huawei de a obtine aprobarea CSAT pentru echipamentele sale, insa ar trebui sa fie extrem de convingatoare.

Huawei are deja echipamentele folosite de catre unii operatori de telecomunicatii din Romania in infrastructura 5G proprie in momentul de fata, ceva ce desigur ca reprezinta o foarte mare problema pentru partenerii sai. Daca se va decide nu doar limitarea accesului Huawei la furnizarea de echipamente 5G, ci si eliminarea celor existente, atunci multe companii vor trebui sa inlocuiasca o parte din infrastructura cu produse de la alti furnizori, ceea ce desigur ca necesita bani si timp, lucruri care vor ingreuna extinderea acoperirii 5G in mai multe zone din tara.

Huawei nu a spus deocamdata nimic despre aceasta noua lege aprobata in Romania, asa ca ramane doar sa vedem ce fel de informatii vor veni de la companie pentru ca situatia in sine este una foarte importanta.