iPhone: 138 de Milioane de Dispozitive Infectate cu Malware XcodeGhost in 2015

iPhone 138 de Milioane de Dispozitive Infectate cu Malware

iPhone este considerat de catre multi drept cel mai sigur telefon mobil care este vandut in momentul de fata, iar asta multumita sistemului de operare iOS si a restrictiilor impuse pentru siguranta utilizatorilor. Problema este ca in ciuda acestor lucruri, 138 de milioane de telefoane si tablete cu sistem de operare iOS au fost infectate in 2015 cu un malware periculos numit XcodeGhost, informatia venind din documentele folosite ca probe in procesul dintre Apple si Epic Games.

Utilizatorii de telefoane iPhone au fost cei mai afectati, insa si destui cu tablete iPad au avut probleme, iar asta din cauza faptului ca aplicatii infectate cu malware au ajuns in App Store. Totul a pornit de la o versiune modificata a Xcode, cu care a fost introdus malware in 2500 de aplicatii care au fost publicate in App Store, ele fiind descarcate de 203 milioane de ori pe 138 de milioane de terminale iPhone si iPad distincte, conform documentelor din proces.

iPhone: 138 de Milioane de Dispozitive Infectate cu Malware

Totul s-a intamplat in 2015, iar cifrele au fost tinute secrete de catre cei de la Apple pana in momentul de fata, compania americana stiind foarte clar cine a fost infectat, si din ce tara. Se pare ca 55% dintre utilizatorii infectati au fost din China, in timp ce restul de 45% a fost impartit intre diverse tari de pe glob, malware-ul XCodeGhost fiind ascuns atat de bine in aplicatii incat nu a fost descoperit de catre cei care analizeaza aplicatiile publicate in App Store.

Problema a fost atat de mare incat inclusiv aplicatii precum Angry Birds 2, WeChat, Didi Chxing, si chiar unele aplicatii bancare, desi majoritatea erau aplicatii inutile. Aplicatiile au fost atunci rapid sterse de Apple din App Store, desi 138 de milioane de dispozitive fusesera deja infectate cu XCodeGhost, insa compania americana a avut lungi discutii in legatura cu ceea ce ar trebui sa faca pentru a-i notifica pe oameni despre aceasta problema serioasa.

Acel malware care afecta iPhone si iPad permitea extragerea anumitor informatii din telefoanele oamenilor, inclusiv texte copiate, permitea deschiderea de link-uri, si multe altele.