STS: De unde vom Putea Descarca Certificatele Digitale Verzi

STS a decis sa ofere astazi primele informatii cu privire la modul in care cetatenii din Romania vor putea intra in posesia certificatelor digitale verzi care vor facilita transportul prin toata Europa, tara noastra urmand a le oferi abia din 1 iulie.

STS spune ca va exista un portal oficial prin care romanii vor putea intra in posesia acestor certificate digitale verzi, ele urmand a fi recunoscute la nivel european de catre toate tarile, si multumita lor vom putea evita intrarea in carantina, si nu numai.

“Soluția agreată la nivel european și național este cea care are două componente: una de portal securizat dezvoltat de STS, de unde ne vom putea genera aceste certificate, și, de asemenea, cea de-a doua componentă, utilizată de autorități pentru verificarea certificatelor emise în țara noastră sau emise de către celelalte state membre.

Elementul principal din punct de vedere tehnic pe acest certificat digital este codul QR, acel cod QR care ne va permite verificarea validității acestui certificat, pentru că fiecare cod QR, fiecare certificat generat din acel portal va avea o semnătură electronică. Modalitatea de verificare a acestei semnături electronice este prin intermediul unui portal, unui gateway, care există și a fost operaționalizat la data de 1 iunie la nivel european. Fiecare stat membru își postează acolo cheile publice de verificare a semnăturilor electronice. Acolo vor fi centralizate absolut toate aceste chei, elemente de siguranță, care vor permite verificarea certificatelor.

De asemenea, așa cum a prezentat și domnul secretar de stat, vor fi trei categorii de persoane care vor putea să descarce acest certificat: vorbim de prima categorie, a persoanelor vaccinate, iar în spate portalul securizat va fi integrat și interconectat cu Registrul Electronic Național de Vaccinări, unde se află toate persoanele imunizate. De asemenea, cea de-a doua bază de date pentru persoanele care s-au recuperat după infecția cu COVID sau persoanele care au un test negativ realizat în ultimele 72 de ore – evidența acestora se regăsește în aplicația Corona Forms, o aplicație dezvoltată tot de STS și pusă la dispoziția Ministerului Sănătății.

Este important, de asemenea, să precizăm că acest certificat se va genera automat. Se va utiliza o semnătură electronică pusă la dispoziție de către Serviciul de Telecomunicații Speciale, ca dezvoltator al sistemului informatic, și va fi gratuită. De asemenea, acest certificat nu este unul obligatoriu, este un certificat care, așa cum a prezentat și domnul secretar de stat Baciu, ne va facilita circulația în interiorul Uniunii Europene, cu eliminarea anumitor restricții stabilite de fiecare stat membru în parte.”