Coronavirus: Cum vom Descarca Certificatele Verzi/Pasaportul COVID

Certificatele digitale verzi, sau pasapoartele COVID, asa cum le stiu unii oameni, vor fi disponibile in urmatoarele saptamani, cei de la STS urmand a crea un website special prin care ele vor fi distribuite pentru trei categorii de persoane.

Persoanele vaccinate impotriva Coronavirus, cele care au fost vindecate in urma infectarii, sau cele care au teste RT PCR negative, vor putea accesa un website special facut de STS, unde isi vor face un username si o parola, iar acel website le va trimite pe email certificatul verde digital, pasaportul COVID.

“În primul rând, acest certificat ne va ajuta la nivel european să avem o abordare uniformă. A venit sezonul estival, a venit vara, situația epidemiologică s-a îmbunătățit grație măsurilor adoptate de România și de alte state membre, grație vaccinării, la fel de importantă, astfel că s-au putut ridica diversele restricții și, mai mult decât atât, s-au intensificat activitățile de turism, care vor veni la pachet cu o creștere a mobilității – pentru a avea o abordare uniformă la nivel european, pentru că, în momentul de față, fiecare stat emite un tip de certificat de vaccinare.

Spre exemplu, avem foarte multe laboratoare care emit diverse certificate de testare și pentru a avea o abordare unică la nivel european, s-a creat acest certificat digital european privind COVID. Acest lucru ne va ajuta, va facilita călătoriile între state pentru a limita timpul pe care îl petrecem în punctele vamale, pe de o parte, dar pe altă parte, la fel de important, trebuie să ne asigurăm că toate certificatele și toate dovezile pe care le prezentăm sunt veridice și este esențială, de fapt, autenticitatea celor prezentate. Acest lucru va fi garantat prin prezența acestui certificat digital european privitor la COVID.

În mare, noi vom folosi în România modelul prezentat de Comisia Europeană, care arată, în principal, așa: Cel mai important element este cel dat de codul QR, unde… practic, de fapt, este elementul care va garanta veridicitatea acestui certificat. Suntem în grafic cu toate acțiunile, așa cum spuneam. Acesta este planificat a fi lansat pe data de 1 iulie la nivel european.

Până în acest moment, putem să vă spunem câteva elemente care s-au finalizat și câteva elemente de reper despre cum va funcționa eliberarea și obținerea acestui certificat, astfel că vom avea un website, o platformă, unde ne vom crea un cont, ne autentificăm și, pe baza contului creat, vom putea deschide, vom primi pe e-mail un link de unde putem descărca acest certificat, certificat care se referă la trei situații: se referă fie la vaccinare, faptul că suntem vaccinați; se poate referi la recuperare, la faptul că am trecut prin boală, și acest lucru este certificat de prezența unei rezultat RT PCR pozitiv în trecutul nu foarte îndepărtat, sau a treia posibilitate: absența infectării în acest moment dată de un rezultat RT PCR negativ. Deci, aceste trei variante vor fi disponibile, aceste trei variante vor putea fi certificate și garantate prin prezentarea acestui certificat digital. În linii mari, lucrurile vor funcționa în acest fel.

Așa cum spuneam, acesta va fi eliberat, îl vom putea descărca și îl vom putea prezenta la punctul de trecere vamală, fie în acest format fizic, pe hârtie, fie pe telefonul mobil, pe smartphone, sub orice format, pentru că va fi acest cod QR care va fi scanat, sau va fi sub formă de PDF, sau a fi sub formă de poză, sau pe e-mail, oriunde îl putem avea acest cod QR. Acesta va fi scanat la punctul de trecere vamală.

În spatele acestor demersuri sunt mai multe aplicații, sunt mai multe funcțiuni tehnice care au fost desenate de către colegii de la STS, sunt în legătură cu experții la nivel european, și aici le-aș da cuvântul pentru a prezenta puțin ceea ce înseamnă aceste aplicații, însă, cel mai important lucru pe care vreau să îl știm cu toții este faptul că toate aceste date nu sunt transmise.

Aceste date rămân în sistem și, practic, se folosește această cheie digitală care certifică faptul că numele înscris pe acest certificat, care va fi comparat cu un act de identitate, este autentic și este un certificat valid, și acest lucru, așa cum spuneam, este verificat și va fi garantat prin scanarea acestui cod QR.”