Anunt de la Ministerul Sanatatii Privind Certificatele Verzi

Anunt Ministerul Sanatatii certificate verzi

Ministerul Sanatatii, prin secretarul de stat Andrei Baciu, ne spune cand vor fi in sfarsit disponibile certificatele verzi digitale, pasapoartele COVID, care ne permit sa ne deplasam mai usor oriunde prin Europa, saptamana viitoare urmand a fi operationalizata platforma care permite eliberarea lor.

Ministerul Sanatatii spune ca la inceputul saptamanii va fi adoptata printr-o hotarare de Guvern legislatia care va permite emiterea certificatelor digitale verzi, iar pana in 1 iulie totul ar trebui sa fie pregatit astfel incat sa le putem emite pentru a le folosi la nevoie.

“Mulțumesc mult, Vali. Aici se lucrează foarte intens, de mai multe luni de zile, dar în special în ultimele două săptămâni, chiar în acest moment e o ședință în desfășurare, pentru finalizarea tuturor acestor detalii. Din punct de vedere tehnic și operațional, suntem aproape finalizați cu toată aplicația tehnică. Mai trebuie armonizată legislația și aliniată la prevederile legislative europene.

Acest lucru se va întâmpla în zilele următoare. Noi o să comunicăm cel mai probabil luni, marți, când o să finalizăm absolut toate detaliile. Sunt elemente particulare pe care le mai calibrăm în aceste zile. Așa că rugămintea pentru detalii să discutăm luni, marți, însă, în linii mari, vorbim de trei elemente distincte: de vaccinare, de prezența unui rezultat negativ în ultimele 72 de ore sau un rezultat pozitiv în ultimele 180 de zile.

Cam acestea sunt lucrurile care vor fi dovedite de un certificat digital european pentru COVID-19. Are avantajul de a facilita transferul persoanelor la punctele de trecere vamală și prezintă, de asemenea, garanții că documentul prezentat de respectivele persoane este un document valid, este un document ok și acceptat de către toate statele membre, cu atât mai mult cu cât acum vine perioada în care se intensifică transportul. Deci, acestea sunt beneficiile acestui demers. România îl va avea gata la 1 iulie, așa cum am promis, însă am dori să intrăm în alte detalii suplimentare luni sau marți, când o să comunicăm în totalitate pe acest subiect.”